“Nimeni nu este scutit de influenţa căldurii excesive”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Interviu cu şeful Biroului de Programe de Promovare a Sănătăţii şi Educaţiei pentru Sănătate din cadrul Autorităţii Judeţene de Sănătate Publică, dr. Loti Popescu

“Nimeni nu este scutit de influenţa căldurii excesive”

Politică 01 August 2006 / 00:00 971 accesări

Soarele puternic poate provoca foarte multe probleme celor care nu ţin cont de sfatul medicului pe timp de vară. Indiferent de rezistenţa sau sensibilitatea pe care o au unele persoane la caniculă, trebuie luate măsuri de prevenire. Expunerea la căldura excesivă poate avea repercusiuni la toate nivelurile. Alimentaţia trebuie să fie mai uşoară, fără excese care pot afecta organismul. Pentru a afla mai multe lucruri despre protecţia împotriva caniculei ne-am adresat şefului Biroului de Programe de Promovare a Sănătăţii şi Educaţiei pentru Sănătate din cadrul Autorităţii Judeţene de Sănătate Publică Constanţa, dr. Loti Popescu.

Care sînt persoanele vulnerabile la caniculă?

În general, nimeni nu este scutit de influenţa căldurii excesive asupra stării de sănătate. Persoanele mai vulnerabile la caniculă sînt copiii, vîrstnicii şi persoanele cu afecţiuni cardiovasculare. De asemenea, persoanele cu tulburări neurologice, dar şi cei cu afecţiuni psihiatrice. O menţiune specială ar trebui făcută şi pentru cei care fac frecvent alergii cutanate. Copiii se deshidratează mult mai repede decît adulţii, de aceea aportul de lichide trebuie mult mai bine supravegheat (nu sub 2 l/zi). La vîrstnici apar aceleaşi probleme de deshidratare pentru că, odată cu înaintarea în vîrstă, senzaţia de sete se diminuează şi aceste persoane sînt tentate să bea mai puţine lichide decît au nevoie. Persoanele care beau multă cafea trebuie să ştie că senzaţia de sete este diminuată de cafea. Persoanele cu probleme cardiovasculare au în general nevoie de un aport crescut de lichide, cu atît mai mult în această perioadă. Persoanele care au diverse dezechilibre hormonale, tiroidiene, pot să fie afectate, de asemenea. Prin transpiraţie se pierde mai mult calciu. Pot să apară manifestările de spasmofilie care pot duce la senzaţii de amorţeli la nivelul mîinilor şi picioarelor, senzaţie de nelinişte, de anxietate şi insomnie. Acest lucru se întîmplă frecvent în perioada caniculară. Trebuie să se suplimenteze alimentaţia cu săruri de calciu pentru a preveni suferinţa organismului. Căldura excesivă are o influenţă şi asupra persoanelor cu tulburări neuropsihice. Temperatura ridicată reprezintă un factor de stres. Este de evitat încălzirea excesivă, cu risc de edem cerebral.

Cum acţionează canicula asupra organismului?

În cazul în care corpul este supus la temperaturi foarte ridicate, iniţial apare vasodilataţie - atît pe sistemul arterial, cît şi pe sistemul venos. Vasodilataţia depinde însă de terenul fiecărei persoane, de gradul de afectare a persoanei respective. Pot apărea pusee hipertensive, chiar şi crize anginoase la pacienţii cu cardiopatie ischemică. La pacienţii care au arterită, boală varicoasă, se intensifică problemele de circulaţie, lucru care se resimte printr-o stare de oboseală accentuată, picioare grele. Pacienţii nu pot să meargă pe distanţe mari şi au dureri la nivelul membrelor inferioare (de altfel, nici nu este recomandat să iasă pe căldură şi să meargă distanţe mari).

Care trebuie să fie alimentaţia pe caniculă?

În aceste zile, organismul trebuie să fie în primul rînd bine hidratat (2-4l/zi). Alimentaţia trebuie să fie bogată în fructe şi legume şi fără grăsimi. E de preferat să se consume peşte în loc de carne, să se evite cafeaua şi alcoolul. Cantităţile de alimente trebuie micşorate.

Ce alte recomandări faceţi?

Da. Toate persoanele care se află în tratament şi se regăsesc în categoriile menţionate la risc trebuie să-şi continue tratamentul şi să meargă la medicul de familie pentru controalele periodice (mă refer aici în special la controlul tensiunii arteriale). De asemenea, să încerce să evite zonele aglomerate. Hipoxia, privarea de oxigen, poate duce la lipotimii, leşinuri.

Taguri articol


12