Reporter: Care este tema pe care o abordaţi în ultima carte lansată, „Templul din lumina cuvintelor”?
Emilia Dabu: Această poveste magică a „prins” foarte bine la public, mai ales că toţi cei care au asistat la lansare au fost foarte interesaţi să afle cum a decurs întîlnirea mea cu scriitorul Mario Vargas Llosa. De fapt, cei care au citit cartea au înţeles exact mesajul pe care am dorit să îl transmit. Dacă în prima carte pe care am scris-o, „Floare albastră”, vorbeam despre destinul unui pămîntean, acum, prezint destinul unui scriitor, Mario Vargas Llosa.
Rep.: Ce vă inspiră atunci cînd scrieţi o carte?
E.D.: În primul rînd, sînt de părere că nimic nu poate fi mai presus decît cuvîntul. Cred în Dumnezeul cuvîntului şi în Dumnezeul creaţiei. De la cuvînt trecem la simţire şi apoi la întreg. Trec perioade în care mă documentez, particip la diverse manifestări culturale. La un moment dat, se creează o perioadă de nelinişte şi atunci îmi dau seama că trebuie să mă aşez în faţa colii de hîrtie şi trebuie să scriu ceea ce am de spus. Mă inspir din tot ce se întîmplă în jurul meu şi cred că, dacă o carte nu te ajută, nu te face să te simţi măcar o clipă mai bun, înseamnă că nu transmite niciun mesaj, că nu şi-a atins menirea.
Rep.: Pregătiţi o nouă carte pentru cititorii dvs?
E.D.: Trei cărţi aşteaptă să fie publicate, una de versuri şi două de proză. În aceste cărţi vorbesc despre legătura noastră cu divinitatea. De asemenea, în luna decembrie, va fi lansat volumul al II-lea al antologiei „Solteris”, în care sînt cuprinşi 35 de autori, membri ai Clubului Artelor „Solteris” din Mangalia, dar şi colaboratori. Apariţia acestei antologii a fost sponsorizată de membrii clubului din Mangalia.
Rep.: Ce părere aveţi despre literatura română de astăzi?
E.D.: Dacă ai curaj şi răbdare să o cauţi, vei găsi literatura pe care o doreşti, chiar dacă i se face reclamă şi literaturii de „mîna a doua”, celei comerciale. Cred că, în ziua de astăzi, fiecare om îşi găseşte exact genul literar pe care îl doreşte. Oricum, adevărata literatură va străbate timpul. Bineînţeles, şi literatura electronică îşi are rostul ei, dar nimic nu va înlocui fascinaţia cuvîntului scris.
Rep.: Dvs. sînteţi şi fondatorul şi directorul Clubului Artelor „Solteris” din Mangalia. Ce ne puteţi spune despre acest club?
E.D.: Clubul Artelor „Solteris” a împlinit, în 2007, şase ani de existenţă şi a fost înfiinţat pentru promovarea tinerelor talente din Mangalia. Din anul în care a fost înfiinţat, 2001 şi pînă în prezent, am ajutat peste 20 de scriitori să debuteze, iar unii dintre ei vor deveni membri ai Uniunii Scriitorilor din România. În tot acest timp, i-am învăţat să creadă în eternitatea artei şi că, pentru a rămîne în timp, un om trebuie să fie creator.
Rep.: Doriţi să le transmiteţi un mesaj cititorilor cotidianului „Telegraf”?
E.D.: Le doresc să nu fie dezamăgiţi de scriitorii în care cred, pentru că cititorul şi scriitorul sînt un tot.