Doi actori de excepţie, care au ştiut mereu să rezoneze cu sufletul publicului iubitor de teatru, Nina Udrescu şi Mihai Sorin Vasilescu, vor fi aniversaţi, sâmbătă seară, de Teatrul de Stat Constanţa. La finele lunii martie, artiştii îşi sărbătoresc ziua de naştere, momentul aniversar urmând să fie marcat chiar de Ziua Mondială a Teatrului.
Actriţa Nina Udrescu s-a născut pe 27 martie 1955 şi este absolventă a Facultăţii de Teatru din Târgu Mureş, promoţia 1982, la clasa prof. univ. Constantin Codrescu. Între 1982 şi 1985, a făcut parte din trupa Teatrului Dramatic Baia Mare, în perioada 1985 – 2004 a fost actriţă la Teatrul Dramatic Constanţa, iar din 2004 - la Teatrul de Stat. Nu doar desăvârşită artistă, Nina Udrescu s-a dovedit şi un bun pedagog - împărtăşind din experienţa sa de scenă cu totul excepţională şi tinerilor aspiranţi la statutul de actor profesionist - ca lector universitar la Facultatea de Arte a Universităţii „Ovidius” (2000-2005).
De-a lungul unei cariere artistice de excepţie, Nina Udrescu s-a afirmat datorită rolurilor jucate în spectacole regizate de Cătălina Buzoianu, Dominic Dembinski, Andrei Mihalache, Grigore Gonţa, Dan Alexandrescu, Gheorghe Jora, Dan Vasile şi alţii. Memorabile sunt personajele cărora renumita artistă le-a dat viaţă cu talent, pasiune, sensibilitate, precum Nina Zarecinaia din „Pescăruşul” lui Cehov, Zoe din „O scrisoare peirdută” de I. L. Caragiale, Helene din piesa „Priveşte înapoi cu mânie” de J. Osborne, Lena din „Leonce şi Lena” de G. Buchner, Luluţa - „Chiriţa în provincie”, de V. Alecsandri, Luhov Andreevna Ranevskaia - „Livada de vişini” cehoviană sau Fonsia Dorsey, în „Gin Rummy”, de Donald Coburn.
Nina Udrescu a fost distinsă, în repetate rânduri, cu premii care i-au încununat activitatea artistică, printre care: Premiul de interpretare la Gala Tinerilor Actori (1987), Premiul de interpretare la Festivalul Naţional de Teatru, Bucureşti (1985), Diploma de onoare pentru merite deosebite în slujirea scenei constănţene, acordată de Teatrul Dramatic şi Primăria Municipiului Constanţa, 2001, Diploma de Excelenţă pentru rolul din „Livada de vişini” , acordată de Teatrul Naţional Constanţa şi Consiliul Judeţean Constanţa.
Un alt mare actor constănţean, care îşi sărbătoreşte, pe 29 martie, ziua de naştere, este inegalabilul Mihai Sorin Vasilescu. Artist cu carismă, care transmite, dincolo de scenă, savoarea şi autenticitatea personajelor pe care le interpretează, Mihai Sorin Vasilescu este extrem de apreciat de publicul constănţean, rolurile sale din comedii fiind memorabile.
Actorul s-a născut pe 29 martie 1955 şi este absolvent al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale” din Bucureşti. În perioada 1980 - 1983, a fost actor al Teatrului „Mihai Eminescu” din Botoşani, apoi al Teatrului „Fantasio” Constanţa (1983 - 2004) şi director general al instituţiei (1991 - 2002). A fost, de asemenea, director şi realizator al Festivalului Naţional al Teatrelor de Revistă Constanţa, conferenţiar şi prodecan la Universitatea „’Hyperion”, regiunea Dobrogea (Secţia musical), invitat de New York University în schimb de experienţă şi, din 2004, actor la Teatrul de Stat Constanţa
Pe parcursul celor 30 de ani de carieră, a interpretat roluri regizate de Ion Caramitru, Sanda Manu, Dem Rădulescu, Anca Ovanez Doroşenco, Iulian Visa, Mircea Marin, Constantin Dinischiotu, Alexandru Darie, Mihai Maximilian, Andrei Mihalache, Horia Moculescu, Lucian Iancu, Dan Vasile, Paul Bargetto, Bogdan Caragea, Felicia Dalu, Alex Mihail, Beatrice Rancea, Ioan Cărmăzan.
A fost interpret în emisiuni de divertisment la radio şi TV, remarcându-se şi ca actor de film, în producţii ca: „Enescu”, „A doua cădere a Constantinopolului”, „Milionar de weekend”, „Întoarcerea lui Pascal”, „Tinereţe fără tinereţe”, „Pescuit sportiv”, „Dacă bobul nu moare”.
De numele lui Mihai Sorin Vasilescu se leagă şi numeroase distincţii, obţinute de-a lungul carierei sale artistice de excepţie, printre care: Premiul Matei Millo pentru cel mai bun actor la Festivalul Naţional al Teatrelor de Revistă, ediţiile 1992, 1994, 1995, Premiul Asociaţiilor Umoriştilor Români pentru rolul Falstaff,1996. Cunoscutul actor a fost declarat Omul de cultură al anului (1996) de către Consiliul Municipal Constanţa şi a fost distins cu o Diplomă de Excelenţă acordată de Consiliul Judeţean Constanţa şi Teatrul Naţional Constanţa, cu ocazia împlinirii a 25 de ani de teatru şi 50 de ani de viaţă.