Constănțenii s-au bucurat, marți, de un peisaj de care nu au mai avut parte de ceva vreme. În oraș, dar și în județ, a nins ca în poveștile cu Moș Crăciun. Cel mai frumos cadou a venit din partea autorităților care au renunțat la refrenul „ne-a luat iarna prin surprindere”, pe care îl spuneau, anii trecuți, mai des decât cânta Ștefan Hrușcă „Leru-i ler”. E drept că iarna este abia la început, așa că e timp destul de ninsori venite „pe neașteptate”. Deocamdată, însă, ne bucurăm de minunea de dinaintea Crăciunului...
A nins ca în povești marți în Constanța. Cel puțin asta ar fi spus copiii sau cei care nu au fost nevoiți să circule cu mașina toată ziua. Șoferii au avut ceva de suferit, dat fiind faptul că zăpada strânsă pe carosabil a cam îngreunat circulația. Cu toate acestea, nu putem repeta refrenul preferat al șefilor de instituții publice: „Autoritățile au fost luate prin surprindere” (ca să ne înțelegem, colindul acesta are mai mult succes decât „Leru-i ler”, atunci când ninge afară”). Cel puțin la nivelul municipiului Constanța, a fost împrăștiat material antiderapant pe mai multe străzi. „S-a acționat cu opt sărărițe în principalele intersecții din oraș, pe străzile în pantă, pe poduri și pe arterele care duc la școli. Ninsoarea nu ne-a pus mari probleme, dar a fost mai bine să prevenim eventualele accidente din cauza zăpezii“, a spus șeful Inspectoratului de Protecție Civilă (IPC) din cadrul Primăriei Constanța, Ștefan Taran. Cu toate acestea, mai mulți șoferi din Constanța ne-au sesizat că, din cauza ninsorii, pe multe artere din municipiu s-a circulat în condiții dificile, creându-se blocaje în trafic. „În funcție de evoluția meteo, dacă stratul de zăpadă va depăși 10 cm, se va acționa cu utilaje cu lamă pentru degajarea carosabilului. Facem apel la constănțeni să circule cu prudență pentru a evita accidentele rutiere. Cetățenii pot semnala permanent orice problemă la următoarele numere de telefon: Dispecerat Primăria Municipiului Constanța - 0241/55.00.55; Dispecerat Serviciul Inspectorat Protecție Civilă - 0241/48.81.66 și 0241/48.81.08; Dispecerat Poliția Locală - 0241/48.42.05“, se arată într-un comunicat al Primăriei Constanța. În privința drumurilor din județ, nu au fost înregistrate probleme mari. Potrivit unui comunicat al Consiliului Județean Constanța (CJC), pe drumurile județene s-a intervenit, în total, 20 de utilaje de deszăpezire și alte două utilaje cu lamă. „Astfel, din fiecare secție a Regiei Autonome Județene de Drumuri și Poduri din localitățile Hârșova, Tariverde, Cuza Vodă, Torpaisar și Băneasa au intervenit pe drumurile județene câte patru utilaje de deszăpezire. De asemenea, în localitățile Cuza Vodă și Băneasa s-a acționat deja cu utilaje cu lamă pentru degajarea carosabilului”, se arată în comunicatul CJC. Echipele de intervenție ale RAJDP asigură permanența în această perioadă, iar locuitorii județului pot semnala orice problemă la următoarele numere de telefon: 0735.00.88.02, 0241.693.527.
CĂMIN PROVIZORIU PENTRU PERSOANELE FĂRĂ ADĂPOST
Șeful IPC a afirmat că cei care au rămas fără adăpost pot găsi un refugiu în căminul provizoriu amenajat de Primăria Constanţa pe Șoseaua Mangaliei, la nr. 56, unde primesc un ceai cald, mâncare și un pat în care să doarmă. „Până în prezent adăpostul era amenajat pe strada Soveja, însă nu îndeplinea toate condițiile necesare, așa că a fost mutat. Mai spunem că persoanele fără adăpost pot veni la Centrul de primire de pe Șoseaua Mangaliei în condițiile în care temperaturile coboară sub -10 grade Celsius sau atunci când se dau dispoziții din partea Guvernului, Prefecturii sau Primăriei Constanța“, a spus Taran.
Partea frumoasă a iernii. Lacul Tăbăcărie s-a transformat în patinoar pentru păsări
Temperaturile scăzute din ultimele zile nu au adus doar neplăceri, ci și peisaje de basm la Constanța. De o asemenea imagine au parte cei care se plimbă prin zona Lacului Tăbăcărie, care a înghețat, transformându-se, parcă, într-un patinoar pentru păsări. Nu știm în ce măsură Crăiasa Zăpezii din Tărâmul Magic al Crăciunului a avut vreo legătură cu acest fenomen, ori dacă este vreun efect al incantațiilor vrăjitoarelor Sara, Mara și Barbara din același ținut de poveste, însă știm cu siguranță că asemenea peisaje nu întâlnim în fiecare zi. Oricum, păsările care nu vor să „patineze” pot să se refugieze în apropierea Microrezervației din cadrul Complexului Muzeal de științe ale Naturii din Constanța. Asta pentru că, în zona respectivă, apa îngheață mult mai târziu, datorită sistemului care încălzește apa de la Delfinariu și a faptului că apa reziduală se deversează în zona respectivă.