Nivel maxim de radiaţii în Japonia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
La fel de grav ca în cazul Cernobîl

Nivel maxim de radiaţii în Japonia

Externe 13 Aprilie 2011 / 00:00 613 accesări

Agenţia japoneză pentru Siguranţă Nucleară a ridicat, ieri, la nivelul maxim, accidentul nuclear de la centrala Fukushima, de 7 pe scara evenimentelor nucleare şi radiologice (INES), plasându-l la acelaşi nivel de gravitate cu cel de la Cernobîl. Agenţia a precizat însă că nivelul emisiilor radioactive înregistrat de la începutul accidentului nuclear de la Fukushima este de 10% din cel măsurat în 1986, după catastrofa de la centrala situată în Ucraina. Această decizie a fost luată pe baza măsurătorilor nivelului de iod şi cesiu din atmosferă. Doar catastrofa de la Cernobîl a fost clasată, până în prezent, la acest nivel maxim al scalei internaţionale INES, ceea ce înseamnă că s-a produs o emisie majoră de materii radioactive, cu efecte considerabile asupra sănătăţii şi mediului.

Fukushima Daiichi este grav avariată, după ce a fost afectată de cutremurul foarte puternic, cu magnitudinea de 9, urmat de un tsunami uriaş, la 11 martie. Sistemele de răcire ale reactoarelor sunt în pană, lucru care a antrenat explozii şi emisii radioactive în atmosferă şi în Pacific. Circa 80.000 de persoane au fost evacuate pe o rază de 20 de kilometri în jurul centralei, iar Guvernul a adăugat, luni, câteva localităţi situate mai departe, pe lista zonelor care trebuie părăsite. Legumele verzi şi laptele provenind din vecinătatea centralei au fost retrase din vânzare, din cauza radioactivităţii excesive, iar mai multe ţări au luat măsuri de control consolidat, chiar interzicerea unor produse alimentare japoneze. Autorităţile încearcă să împiedice acest accident să degenereze într-o catastrofă majoră, vărsând importante cantităţi de apă în reactoare, pentru a opri combustibilul nuclear să intre în fisiune. Tehnicienii operatorului centralei încearcă, în plus, să repare instalaţiile, sperând să poată reporni sistemul de răcire normal al reactoarelor. În cadrul acestor operaţiuni, trei angajaţi au fost iradiaţi, după ce au mers cu echipament necorespunzător prin apa puternic radioactivă ce a inundat sala turbinelor unuia dintre cele şase reactoare.

• Încă două seisme • Două replici ale cutremurului devastator de la 11 martie s-au produs ieri, în Japonia, având magnitudini de 6,4 şi, respectiv, 6. Prima replică seismică, de magnitudine 6,4, s-a produs ieri dimineaţă, la est de Tokyo şi a fost resimţită puternic în capitala niponă. Nicio alertă de tsunami nu a fost declanşată şi nu au fost raportate pagube imediat. Cutremurul a avut loc la 77 de kilometri de capitala japoneză, centrul unei metropole cu 35 de milioane de locuitori. Centrala nucleară Fukushima nu a suferit avarii în urma seismului. Operatorul a afirmat că un incendiu a izbucnit în centrala Fukushima, înainte de seism, dar fără a afecta reactoarele şi a fost stins rapid. Luni, o altă replică de 6,6 a fost resimţită în nord-estul Japoniei, provocând alunecări de teren care au afectat mai multe case, iar trei persoane au murit.

• Solidaritate niponă • Sparanghel, roşii, căpşuni şi alte legume şi fructe recoltate pe o rază de 50 de kilometri de centrala nucleară din Fukushima au dispărut în cel mai scurt timp de pe tarabe în plasele japonezilor veniţi la piaţa organizată special, ieri, pentru a-i susţine pe agricultorii afectaţi de criza nucleară declanşată după seismul şi tsunami de acum o lună. Toate legumele şi fructele aduse la piaţa temporară instalată lângă o staţie de metrou din centrul capitalei nipone au fost testate pentru a demonstra că nu sunt radioactive. Însuşi purtătorul de cuvânt al Guvernului, Yukio Edano, a vizitat piaţa temporară şi a degustat căpşuni şi roşii.



12