Nivel scăzut de insulină în creier, cheia longevităţii

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Nivel scăzut de insulină în creier, cheia longevităţii

Monden 21 Iulie 2007 / 00:00 1086 accesări

O dietă alimentară sănătoasă combinată cu exerciţiile fizice efectuate regulat poate prelungi tinereţea prin reducerea acţiunii insulinei asupra creierulu, potrivit un studiu realizat de o echipă de cercetători americani. Cercetătorii din cadrul Spitalului de Pediatrie din Boston au creat cobai mutanţi care au mîncat în exces, s-au îngrăşat şi au prezentat simptome de diabet şi care totuşi au trăit cu 18% mai mult decît şoarecii normali. Secretul este lipsa unei gene-cheie care afectează nivelul de insulină din organism, un hormon ce reglează glicemia în sînge.

Medicii ştiau de mai multă vreme că persoanele care fac sport regulat au o speranţă de viaţă mai mare decît cea medie. Cercetătorii au mai descoperit şi că dietele alimentare stricte contribuie la prelungirea speranţei de viaţă, deşi acest lucru nu a fost încă demonstrat pe termen lung în cazul oamenilor. Cercetătorii au dorit să vadă dacă cele două efecte sînt corelate şi au studiat insulina, pentru că în urma unei perioade de abstinenţă alimentară sau a unei şedinţe de sport, celulele sînt mai sensibile la insulină, adică răspund mai eficient la efectele acestui hormon. Specialiştii au analizat întregul parcurs al insulinei, o serie de acţiuni în celula care controlează nivelul de insulină utilizat de organism. S-au studiat şi efectele unei proteine, IRS2, ce transportă semnalele insulinei la creier.

Cobaii care aveau în organism doar jumătate din cantitatea normală de IRS2 au trăit cu 18% mai mult faţă de şoarecii normali. În ciuda faptului că erau obezi şi diabetici, cobaii modificaţi genetic erau mai activi la bătrîneţe, iar metabolismul glucozei era asemănător cu cel al şoarecilor tineri. Şoarecii modificaţi genetic au trăit mai mult pentru că dezvoltarea bolilor care i-ar fi ucis în mod normal, precum bolile cardiovasculare sau cancerul, a fost amînată datorită reducerii semnalelor insulinei asupra creierului, chiar şi la exemplarele diabetice. Dacă descoperirea este valabilă şi în cazul oamenilor, insulina va sta alături de gene în lista elementelor care influenţează longevitatea. Cercetătorii vor să studieze în continuare posibilele asocieri dintre semnalele transportate de IRS2 şi dezvoltarea demenţei, care este influenţată de obezitate şi nivelurile ridicate de insulină din organism.

Taguri articol


12