Nivelul de popularitate al lui Medvedev şi Putin este în scădere

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Nivelul de popularitate al lui Medvedev şi Putin este în scădere

Externe 18 Februarie 2009 / 00:00 387 accesări

Nivelul de popularitate al preşedintelui rus, Dmitri Medvedev şi al premierului Vladimir Putin este în scădere, pe fundalul crizei economice, care afectează dur ţara, potrivit unui sondaj publicat marţi. La întrebarea ”Aprobaţi acţiunile lui Medvedev?”, 69% dintre respondenţi au spus da, faţă de 72% la începutul lunii ianuarie, potrivit sondajului realizat de Centrul pentru Studierea Opiniei Publice. Putin beneficiază de 74% păreri pozitive, faţă de 77% în precedentul sondaj. În septembrie, după războiul dintre Rusia şi Georgia şi declanşarea crizei financiare mondiale, nivelul de popularitate al lui Putin era de 81%, iar cel al lui Medvedev de 73%. Putin a fost foarte popular în cei opt ani petrecuţi la preşedinţie şi continuă să fie extrem de influent. Potrivit sondajului institutului, realizat pe un eşantion de 1.600 de persoane, numai 15% dintre respondenţi aprobă politica economică a Guvernului, în timp ce 33% o resping.

Preşedintele Medvedev a cerut, marţi, întregii administraţii să procedeze la o reducere a cheltuielilor, Rusia fiind lovită din plin de criza economică. “Trebuie să începem chiar cu noi. Administraţia preşedintelui nu este cea mai importantă structură, dar trebuie să dea un exemplu”, a spus Medvedev, cerînd direct şefului administraţiei sale să pregătească reduceri în cheltuielile Kremlinului. Guvernul rus pregăteşte o revizuire a bugetului pe 2009, pentru menţinerea deficitului sub 8% din PIB. Potrivit presei, reducerile ar putea ajunge pînă la o treime din bugete la unele ministere. Ministrul de Finanţe, Aleksei Kudrin, a spus că proiectul de buget revizuit ar urma să fie gata în două-trei săptămîni. Economia rusă a fost lovită din plin de criză, mai ales prin scăderea drastică a preţului petrolului.

Primarul Moscovei, Iuri Lujkov, a acuzat, marţi, Guvernul rus că agravează criza cu politicile sale economice, relansînd conflictele dintre liberali şi rivalii lor, care doresc o implicare mai mare a statului. Primarul Iuri Lujkov a făcut aceste comentarii într-un interviu publicat după ce preşedintele Dmitri Medvedev a demis patru guvernatori regionali pentru management defectuos al crizei şi a anunţat că nu sînt excluse şi alte demiteri, pe fondul temerilor tot mai mari de tulburări sociale. “Politica monetară a autorităţilor noastre este unul dintre principalele motive pentru care avem acum asemenea probleme în sectorul economiei reale. Monetarismul ar trebui abandonat”, a declarat conservatorul Lujkov. Acesta s-a referit în special la politica de a ţine miliardele de dolari provenite din exporturile de petrol blocate în rezerve, politică susţinută de ministrul de Finanţe, Aleksei Kudrin. Tabăra liberală de la Kremlin, sprijinită de Medvedev, afirmă că această politică este necesară pentru a evita ca veniturile mari din petrol să afecteze economia.

Lujkov are un capital politic destul de mare ca primar al Moscovei, dar comentariile sale au fost interpretate mai ales ca defensive, după ce Kremlinul a semnalat că ar putea demite mai mulţi oficiali din administraţie pentru a calma nemulţumirea populaţiei. Lujkov a făcut parte din grupul de conservatori care a încercat să cîştige influenţă la alegerile parlamentare din 1999, concurînd cu tabăra lui Vladimir Putin, care apoi a devenit preşedinte. Ulterior, Lujkov şi-a declarat loialitatea Kremlinului, deşi a continuat să critice liberalii din guvern.



12