Nivelul poluării bate un nou record

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Nivelul poluării bate un nou record

Monden 20 Noiembrie 2013 / 00:00 397 accesări

Un raport prezentat în cadrul Conferinţei Naţiunilor Unite privind schimbările climatice (COP 16) de la Varşovia, în Polonia, arată că nivelul gazelor de seră pe 2013 se apropie ameninţător de recordul de 39,6 de miliarde de tone. De altfel, cei mai pesimişti dintre specialiştii de mediu susţin că recordul va fi bătut în acest an, deşi cel mai mare poluator al lumii, SUA, a raportat scăderi în ceea ce priveşte emisiile de carbon cu 3,7%, iar UE - o scădere cu 1,8% faţă de nivelul anului trecut. India se numără printre marii poluatori, cu 7% din emisii, în timp ce China, în mod surprinzător, a rămas la cota de 27% din 2012, ceea ce denotă eforturile susţinute făcute de oficialii de la Beijing. Ecologiştii arată cu degetul în continuare către SUA, care emană circa 17 tone de carbon pe persoană, fiind considerate un exemplu negativ. Şi Japonia s-a remarcat în mod negativ după ce a anunţat scăderea ţintei sale de reducere a nivelului de poluare cu 3,8%. Conform Protocolului de la Kyoto, Japonia îşi luase angajamentul să reducă cu 25% nivelul de poluare pe care îl produce anual, până la 1.186 de miliarde de tone, dar accidentul de la Fukushima le-a dat planurile peste cap, iar în luna martie, oficialii niponi anunţau emisii de 1.207 de miliarde de tone.

România ocupă locul 16 din 58 într-un clasament al statelor din perspectiva măsurilor luate împotriva schimbărilor climatice. Indexul de Performanţă în Schimbări Climatice 2014 (CCPI 2014) a fost dat publicităţii de Germanwatch şi Reţeaua de Acţiune pentru Climă - Europa (CAN Europe) în cadrul Conferinţei Naţiunilor Unite privind schimbările climatice de la Varşovia. Ţara noastră se plasează în clasament pe o poziţie mai bună decât în anii trecuţi, 18 în 2013 faţă de 28 în 2012, însă acest lucru se datorează şi regresului înregistrat de alte state. Dintre cei 15 indicatori evaluaţi, cel mai bun scor a fost obţinut la capitolul „Tendinţe în eficienţă”, unde se evaluează structura şi eficienţa sistemului energetic şi a mixului energetic, unde România s-a clasat pe poziţia a patra, la fel ca în anul anterior. La polul opus, cel mai prost rezultat înregistrat a fost la capitolul „Politici Climatice Naţionale”, unde ocupă locul 42. O altă „bilă neagră” este indicatorul „Emisii provenite din Transportul Rutier”, unde România se situează tot pe locul 42.

CCPI 2014 a evaluat şi ordonat 58 de state, analizând nivelul de emisii şi politicile naţionale în domeniile conexe. Cele 58 de state sunt, împreună, responsabile pentru peste 90% din emisiile de CO2 generate la nivel global. Indexul este realizat anual şi măsoară performanţele statelor lumii în ceea ce priveşte măsurile luate pentru reducerea emisiilor şi combaterea schimbărilor climatice.

VEŞTI PROASTE Rezultatele arată că emisiile de gaze cu efect de seră din lume au atins un nou nivel maxim şi nicio ţară nu face eforturi susţinute pentru a proteja clima, chiar dacă s-a înregistrat o încetinire uşoară a ritmului de creştere a nivelului global de emisii. Primele trei poziţii ale Indexului au rămas şi anul acesta neocupate, din cauza absenţei unor măsuri ambiţioase care să oprească creşterea temperaturii globale la pragul de 2 grade Celsius. Danemarca şi-a menţinut locul 4 în clasament, fiind în situaţia excepţională de a-şi fi îmbunătăţit toţi indicatorii faţă de anul precedent. Marea Britanie ocupă locul 5 în clasament, faţă de 10, anul anterior, graţie unei reduceri de emisii de 15% în ultimii cinci ani şi a îmbunătăţirii eficienţe energetice, iar Portugalia se situează pe locul 6, faţă de 7 în anul anterior.

Canada şi Australia au luat cele mai slabe măsuri de a-şi reduce emisiile, deşi sunt printre cele mai emitente state industrualizate. După schimbările la nivelul Guvernului, situaţia politicilor climatice din Australia s-a înrăutăţit faţă de anii precedenţi, ajungând de pe locul 51 pe 57. Canada nu arată nicio intenţie de a-şi ameliora politicile şi a stagnat pe locul 58. Numai Iran pe 59, Kazakhstan pe 60 şi Arabia Saudită pe 61 stau mai prost în clasament. Pentru prima oară, Germania a ieşit din primele zece poziţii, ajungând de pe locul 8 pe 19, fiind unul dintre marii perdanţi. Motivul principal este evaluarea negativă a politicilor germane realizată de experţii naţionali. În acelaşi timp, situaţia ţării care găzduieşte Conferinţa Naţiunilor Unite privind schimbările climatice, Polonia, este una dintre cele mai proaste din UE. Polonia a urcat o poziţie, ajungând pe locul 45, datorită unui uşor trend pozitiv privind energia din surse regenerabile.

Studiul mai arată că doar 50 de mari companii sunt responsabile de 73% din totalul gazelor cu efect de seră pe plan mondial. Practic, acestea sunt unităţi industriale situate în întreaga lume, care activează în sectoarele energetic şi de utilităţi. Contrar opiniei potrivit căreia criza financiară ar fi dus la o reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, în ultimii patru ani acestea au crescut cu 1,65%.



12