Noapte de neuitat la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Prima ediţie a Jocurilor Olimpice găzduită de America de Sud

Noapte de neuitat la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice

Sport 06 August 2016 / 06:22 1099 accesări

Delegaţia României a intrat pe stadion la ora 4.23 dimineaţa a zilei de sâmbătă, având-o în frunte pe gimnasta constănţeană Cătălina Ponor

Delegaţia României a intrat pe stadion la ora 4.23 dimineaţa a zilei de sâmbătă, având-o în frunte pe gimnasta constănţeană Cătălina Ponor

Stadionul „Maracanã” din Rio de Janeiro a găzduit, în noapte de vineri spre sâmbătă, ceremonia de deschidere a ediţiei a 31-a a Jocurilor Olimpice de vară, cel mai important eveniment sportiv la nivel mondial, care se va încheia la 21 august. Spectacolul de muzică, lumini şi culoare, care a fost urmărit de aproximativ trei miliarde de telespectatori, a început cu un foc de artificii şi a continuat cu mai multe momente coregrafice. Fotomodelul brazilian Gisele Bündchen a defilat cu un mers de felină în aplauzele spectatorilor, iar dansatori proveniţi din 12 şcoli de samba din Rio şi-au demonstrat calităţile, acompaniaţi de muzica mai multor cântăreţi brazilieni.

Defilarea delegaţiilor ţărilor participante a început la ora 2.50, cu cea a Greciei, gazda primei ediţii a JO în antichitate, şi s-a încheiat la ora 4.52, cu cea a Braziliei, gazda actualei ediţii, în acordurile melodiei „Brazil”. Au mai fost delegaţiile sportivilor independenţi şi cea a refugiaţilor, în timp ce delegaţia României a intrat pe stadion la ora 4.23 dimineaţa a zilei de sâmbătă, având-o în frunte pe gimnasta constănţeană Cătălina Ponor, triplă campionă olimpică la Jocurile Olimpice de la Atena, din 2004, şi medaliată cu argint şi bronz la JO de la Londra, din 2012. „Un vis îndeplinit! Hai, România!”, au fost gândurile Cătălinei Ponor, purtătoarea drapelului României la ceremonia de deschidere, împărtăşite pe un site de socializare.

După ce sportivii au intrat în arenă, mesajul pentru salvarea planetei a fost ilustrat elocvent prin culoare verde a celor cinci cercuri olimpice şi Rio este gata să găzduiască întrecerile olimpice.

Au urmat discursurile lui Carlos Nuzman, preşedintele Comitetului Olimpic Brazilian şi al Comitetului de Organizare, şi Thomas Bach, preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic. Iar președintele interimar al Braziliei, Michel Temer, a declarat deschisă a 31-a ediţie a Jocurilor Olimpice.

După înălţarea steagului olimpic şi intonarea imnului olimpic, flacăra din vasul olimpic a fost aprinsă de fostul atlet Vanderlei Cordeiro de Lima, medaliat cu bronz în proba de maraton la Jocurile Olimpice de la Atena, în 2004. Vanderlei Cordeiro de Lima a fost decorat cu medalia „Pierre de Coubertin” pentru sportivitate, după ce a fost atacat în timpul cursei de un spectator, în momentul în care se afla în fruntea cursei.

Ceremonia de deschidere s-a încheiat cu un grandios foc de artificii, la ora 5.55.

Cifrele Jocurilor Olimpice de la Rio 2016

1 - Este pentru prima oară în istoria Jocurilor Olimpice când o ţară din America de Sud este organizatoare. 16 ediţii ale Jocurilor Olimpice s-au desfăşurat în Europa, şase au avut loc în America de Nord, trei, în Asia, şi două, în Oceania. Ediţiile din 1916, 1940 şi 1944 nu s-au desfăşurat din cauza celor două Războaie Mondiale, dar au fost contabilizate în istoria Jocurilor Olimpice.

5 - miliarde de dolari - Acesta este bugetul iniţial. Însă bugetul a fost redus, astfel că sportivii nu au televizoare în camere, s-a făcut economie la hârtie, iar zona VIP este mai modestă ca la alte ediţii.

7,5 - milioane - Numărul de bilete puse în vânzare, din care 3,8 milioane vândute la un preţ mai mic de 30 de dolari.

22 - Numărul de medalii olimpice - dintre care 18 de aur - pe care le-a câştigat americanul Michael Phelps, cel mai titrat sportiv din istoria JO, aflat la a cincea participare la JO.

31 - Numărul clădirilor de 17 etaje formează satul olimpic. Cele 3.604 de apartamente vor fi vândute după competiţie.

32 - Numărul de situri olimpice în oraşul Rio de Janeiro, concentrate în patru mari zone: Barra De Tijuca, Copacabana, Maracana şi Deodoro.

42 - Numărul de discipline sportive care se vor desfăşura în timpul competiţiei. Golful a reapărut ca sport olimpic după 112 ani de absenţă. Şi rugby-ul revine după o pauză de... 92 de ani.

207 - Numărul delegaţiilor prezente, dintre care pentru prima oară una este formată din refugiaţi

306 - medalii - Numărul de medalii care vor fi decernate. Acestea vor fi primite de 136 de femei şi de 161 de bărbaţi, iar nouă vor fi acordate în probele mixte.

10.500 - Numărul de sportivi provenind din 206 ţări diferite.

25.000 - Numărul jurnaliştilor acreditaţi.

33.000 - Numărul de taxiuri de la Rio de Janeiro.

45.000 - Numărul voluntarilor care vor ajuta la buna desfăşurare a evenimentului.

78.000 - Capacitatea stadionului „Maracanã”.

85.000 - Numărul de persoane însărcinate cu securitatea JO de la Rio. La Londra, în 2012, au fost 42.000 de persoane.

450.000 - Numărul prezervativelor distribuite celor 10.500 de sportivi, 41 de fiecare, adică două pe zi.

500.000 - Numărul turiştilor aşteptaţi la Rio de Janeiro.

750.000 - de metri pătraţi - Suprafaţa totală a satului olimpic.

Citeşte şi:

Primele emoții pentru sportivii tricolori la JO



12