Fostul lider sud-african s-a trezit ieri din semicoma în care se află şi le-a zâmbit celor care îl priveghează, dar starea sa rămâne în continuare critică. Bătrâni ai clanului regal thembu, din care face parte acesta, au mers să-l viziteze pe fostul preşedinte sud-african, ieri, la spitalul din Pretoria, cu scopul de „a vedea ce trebuie făcut.” „Ei vor să meargă în vizită la Madiba şi să vadă ce trebuie făcut”, a anunţat un lider tradiţional, care a adăugat că delegaţia trebuia să discute chestiuni delicate. Clanul regal thembu aparţine etniei xhosa, originară din actuala provincie Eastern Cape din sudul Africii de Sud, de unde provine fostul preşedinte. Vizita a fost decisă în timpul unei reuniuni familiale la Qunu, satul în care Mandela spune că a petrecut cei mai frumoşi ani din copilăria sa şi unde ar vrea să fie înmormântat.
O bună parte a familiei vrea să înmormânteze din nou, la Qunu, trupurile neînsufleţite a trei copii ai lui Nelson Mandela, pe care acesta i-a transferat fără consultare, în 2011, la Mvezo, satul în care s-a născut, situat la circa 30 de kilometri de Qunu. Niciun membru al familiei nu a vrut să facă declaraţii. Un excavator a fost adus marţi după-amiază la Qunu, unde grădinari lucrau probabil la locul de înmormântare a lui Nelson Mandela, pe o colină din apropierea reşedinţei sale, potrivit presei sud-africane.
Starea lui Nelson Mandela, în vârstă de 94 de ani, s-a agravat în acest weekend. Fostul preşedinte sud-african a fost internat de urgenţă pe 8 iunie, după o recidivă a infecţiei pulmonare care îl chinuie de doi ani şi jumătate. În afara spitalului din Pretoria în care a fost internat, sute de porumbei au fost eliberaţi marţi, în semn de transmitere a unui mesaj de pace şi de omagiere a eroului naţional, iar numeroşi anonimi au venit să improvizeze o noapte de veghe. Şi arhiepiscopul Capului Bunei Speranţe, liderul bisericii anglicane din Africa australă, Thabo Makgoba, a venit să se roage la spitalul din Pretoria. Acesta s-a rugat alături de Graca Machel, soţia lui Mandela de 15 ani, precum şi alături de alţi membri ai familiei. Crescut în creştinism, la fel ca 80% din compatrioţii săi de astăzi, Nelson Mandela a fost botezat într-o parohie metodistă ce aparţine bisericii Wesleyan Methodist şi a fost educat de misionari. Acesta şi-a mărturisit întotdeauna credinţa în forţa pe care fiinţele umane o pun în religia lor şi credea în rolul Bisericilor în reconcilierea naţională, însă a declarat el însuşi că nu este în mod special religios sau înclinat către spiritualitate, ci foarte ataşat să nu facă din religie altceva decât un aspect privat şi personal.