Peste 40 de elevi constănțeni ai Colegiului Național ”Mircea cel Bătrân” (CNMB), Liceului Teoretic ”Traian” din Constanța, dar și ai Liceului Teoretic ”Carmen Sylva” din Eforie Sud au marcat vineri, pentru prima dată, evenimentul Noaptea Cercetătorilor. CNMB a avut cel mai mare stand, aproximativ 30 de elevi încercând să promoveze cercetarea în rândul tinerilor. ”Mirciștii au venit cu roboți, o parte din ei fac experimente de mecanică, prezintă proiectele spațiale de la NASA pe care le-am realizat, pentru a atrage cât mai mulți tineri către știință”, a explicat profesorul CNMB, Ion Băraru. Tinerii cercetători au explicat fiecărei persoane interesate modul în care se realizează un circuit electric, au prezentat energia statică folosind clasicul experiment cu balonul și hârtia. Din păcate, condițiile meteo nu au permis curioșilor să privească stelele prin cele două telescoape pe care organizatorii le-au adus în centrul comercial. ”Evenimentul încearcă să atragă cât mai mulți tineri către cercetare și de aceea am adus elevi care să facă experimente și să le explice celor de vârsta lor tot felul de lucruri interesante. Publicul este dornic să afle informații proaspete din știință, iar tinerii expozanți au ce să le arate”, a spus organizatorul evenimentului, Al-Mami Mohammad. El a estimat că evenimentul a atras, în cele câteva ore, aproximativ 3 - 4.000 de persoane.
Institutul de Prevenire a Criminalității și Compartimentul de Informare și Educație Rutieră din Inspectoratul de Poliție al județului Constanța au organizat, la rândul lor, acțiuni de prevenire a delincvenței juvenile. ”Dezvoltăm spiritul elevilor în competiție, îi orientăm către meseria de polițist, le punem întrebări cu privire la Codul Penal pe înțelesul lor. Tinerii care răspund corect primesc indicii pentru rezolvarea unui puzzle intitulat ”Nu lăsa violența să te transforme într-un infractor””, a explicat subcomisarul Gabriela Radu, din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității.
Noaptea Cercetătorilor a fost sărbătorită vineri în întreaga Europă, evenimentul fiind marcat în peste 360 de orașe din UE. Organizată pentru prima dată la București anul trecut, Noaptea Cercetătorilor a atras peste 30.000 de tineri curioși și dornici să afle mai multe despre științe. Evenimentul este organizat de Comisia Europeană, prin acțiunile Maria Sklodowska-Curie, având ca partener Ministerul Educației Naționale. Anul acesta, Noaptea Cercetătorilor a fost marcată în Arad, București, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Galați, Iași, Oradea, Piatra Neamț, Pitești, Sibiu, Târgu Jiu, Timișoara și Tulcea. La Constanța, CNMB a fost partener local al activității și principal organizator.