Noaptea de Sânziene, reconstituită de aromâni

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
La Mihail Kogălniceanu

Noaptea de Sânziene, reconstituită de aromâni

Cultură 25 Iunie 2013 / 00:00 1265 accesări

Străvechiul şi pitorescul obicei de Sânziene a fost reconstituit, conform tradiţiei aromâne, în noaptea de duminică spre luni, în comuna constănţeană Mihail Kogălniceanu. La iniţiativa Fundaţiei Culturale „Muşata armână”, Noaptea de Sânziene a fost retrăită conform tradiţiei, la Muzeul Etnografic al Aromânilor „Gheorghe Celea” din localitate. Fete şi băieţi din ansamblurile Muşata Armână şi Avlia, dar şi copii îmbrăcaţi în port tradiţional au petrecut în noaptea de Sânziene. Însoţiţe de flăcăi, fetele au cules flori din care au împletit cunune şi au împodobit o găleată, pe care au umplut-o cu apă de la trei fântâni. Apoi, în apa din găleată, fetele şi-au pus inelele de argint, pentru a afla cât de bine le va merge anul respectiv, deoarece există superstiţia că, dacă inelul îşi păstrează culoarea, anul va fi bun, iar de nu, anul nu va fi unul prea rodnic. Pentru a afla dacă se vor căsători anul acesta, fetele au aruncat cununile împletite pe acoperişul Muzeului „Gheorghe Celea”. Potrivit tradiţiei de Sânziene, dacă cununa cade pe acoperiş, fata îşi va întâlni ursitul, iar dacă coroniţa din flori nu ajunge pe acoperiş, este semn că fata va trebui să mai aştepte.

O expoziţie de obiecte religioase, organizată de Parohia nr. 2 din Mihail Kogălniceanu, a dat un plus de spiritualitate evenimentului cultural.

BUCATE TRADIŢIONALE, LA CEAS DE SĂRBĂTOARE La eveniment a fost prezentă şi preşedintele Asociaţiei Litoral - Delta Dunării, Corina Martin, care a petrecut alături de aromâni şi a gustat din îmbietoarele bucate tradiţionale: pui şi miel la cuptor, miel în cocă, dovlecei umpluţi cu legume şi caşcaval, pâine caldă, dar şi tradiţionala plăcintă. Petrecerea a continuat cu multă voie bună, cu dans şi cântec, până spre miezul nopţii.

EDUCAŢIE PRIN TRADIŢIE „Noaptea Sânzienelor este un obicei păstrat în prezent în Mihail Kogălniceanu, iar obiectivul principal al evenimentului este formarea principiilor morale la tinerii aromâni, pe baza tradiţiilor”, a spus, din partea Fundaţiei Culturale „Muşata Armână”, Mariana Forfolea.

În tradiţia populară, Sânzienele, Drăgaicele sau ielele sunt fete foarte frumoase, care trăiesc prin păduri sau pe câmpii, se prind în horă şi dau puteri magice plantelor. Sărbătoarea populară coincide cu cea creştină, a naşterii Sfântului Ioan Botezătorul. Se spune că cei care nu respectă praznicul creştinesc vor fi pedepsiţi de iele. Sărbătoarea Sânzienelor este considerată a fi şi momentul cel mai bun, la mijlocul verii, pentru culegerea plantelor de leac, dar şi de descântec. Astfel, în Noaptea de Sânziene (noaptea de 23 spre 24 iunie), femeile merg să culeagă flori şi ierburi cu proprietăţi tămăduitoare.



12