„Noaptea muzeelor”, cu proteste, gratuități și concerte

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Sâmbătă, la Constanța

„Noaptea muzeelor”, cu proteste, gratuități și concerte

Eveniment 15 Mai 2015 / 00:00 4204 accesări

Există o zi din calendar când muzeele din Constanța sunt vizitate în doar câteva ore cât într-un an întreg. Sau chiar mai mult. Acest „fenomen" are loc de obicei pe 18 mai, când în întreaga Europă se sărbătorește „Noaptea muzeelor”, pandantul nocturn al Zilei Internaționale a Muzeelor. Deoarece anul acesta 18 mai coincide cu o zi de luni, muzeele din țară, inclusiv cele din Constanța, marchează evenimentul cu două zile mai devreme, într-o sâmbătă.

Fiecare dintre cele cinci muzee din vechiul Tomis celebrează acest eveniment inedit și mult-așteptat oferind publicului acces gratuit în incinta lor, după încheierea programului normal de lucru.

PROTEST LA MUZEUL DE ARTĂ Recent renovat și reamenajat, Muzeul de Artă va putea fi vizitat gratuit între orele 17.00 - 24.00. Publicul nu trebuie să fie uimit când va descoperi o lucrare semnată de Grigorescu acoperită cu o pânză neagră: muzeul se alătură, în acest fel, protestului inedit și subtil inițiat de Rețeaua Națională a Muzeelor din România. Gestul vrea să atragă atenția asupra ritmului în care dispar muzeele și colecțiile muzeale din România.

TRADIȚII LA LUMINA LUNII Și pasionații de tradiții vor petrece o noapte inedită, la Muzeul de Artă Populară, printre scoarțe țărănești și alte obiecte plăsmuite de mâinile harnice ale țăranilor români. Muzeul de etnografie, adăpostit într-o clădire cu un farmec aparte, va fi deschis între orele 17.00 - 1.00.

„PLĂTEȘTE CINE VREA”, LA MUZEUL MILITAR La filiala Constanța a Muzeului Militar Naţional „Regele Ferdinand I”, publicul se poate fotografia cu armele de epocă, poate afla date despre evoluția armelor albe și de foc și despre rolul lor hotărâtor în câștigarea unor lupte. Accesul în muzeu se face între orele 17.00 și 2.00 și... „Plătește cine vrea”.

MUZICĂ DE FANFARĂ Muzeul Marinei Române, unic prin specificul său în peisajul cultural național, va putea fi vizitat între orele 19.00 și 24.00. În deschidere, va cânta pentru constănțeni Muzica Militară a Forțelor Navale Române. Publicul va descoperi, pe lângă impresionantele colecții, trei expoziții temporare: „Din istoria parașutismului militar”, „Cercetașii României” și expoziția de grafică „My Dear Constanța”.  

ACTIVITATE NOCTURNĂ LA ACVARIU Cei care vor să observe comportamentul pe timp de noapte al diferitelor specii de pești pot vizita Acvariul - secție a Complexului Muzeal de Științe ale Naturii - între orele 20.00 - 23.45.

LUPTE ÎNTRE DACI ȘI ROMANI ȘI CÂNTEC, LA MUZEUL DE ISTORIE Cel mai complex program artistic va fi oferit de Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, unde accesul se va face gratuit între orele 20.00 - 24.00. Înainte însă, timp de două ore, de la ora 17.00, în Piața Ovidiu se vor reitera luptele de legendă dintre daci și romani. Apoi, în intervalul orar 19.00 - 21.00, profesorul de matematică Walter Ghicolescu va stârni „Nostalgii de primăvară” cu vocea sa caldă și chitara magică. De la ora 21.00, în Aula „Adrian Rădulescu”, vizitatorii nocturni obosiți de atât umblat își pot trage sufletul ascultând un „Concert de mai”, oferit de studenți și profesori de la Facultatea de Arte a Universității „Ovidius”. La intrarea în Muzeul de Istorie, vizitatorii vor primi bilete... gratuite.



12