Constanţa culturală celebrează, în această sâmbătă, „Noaptea Muzeelor”, un eveniment special care precede Ziua Internaţională a Muzeelor, instituită de Consiliul Internaţional al Muzeelor (ICOM), pe 18 mai. Cu acest prilej, cei care doresc să treacă pragul instituţiilor muzeale, după asfinţit, dar şi în timpul zilei, au ocazia să facă acest lucru... gratuit, în intervalele orare special prevăzute pentru acest eveniment. Un posibil itinerar pentru cei interesaţi de un maraton cultural poate începe cu Muzeul Marinei Române, care permite accesul gratuit al publicului, încă de la ora amiezii şi se poate termina la Planetariu, unde observaţiile cereşti se pot face până în zori.
Muzică militară, la Muzeul Marinei. Cei pasionaţi de navigaţie sunt invitaţi să păşească pragul Muzeului Marinei Române, în intervalul orar 12.00-14.00, dar şi seara, de la ora 20.00, până la miezul nopţii. În prima parte a zilei, elevii Şcolii cu clasele I-VIII „Viceamiral Ioan Murgescu” din Valu lui Traian vor susţine un program artistic, iar de la 20.00, timp de două ore, vizitatorii vor avea parte de un concert susţinut de Muzica Militară a Forţelor Navale Române. Între orele 14.00 şi 20.00, instituţia va fi închisă pentru mentenanţă.
„Muzeul din Balcic şi epoca sa”, redescoperite. Muzeul de Artă, în colaborare cu Centrul Cultural „Teodor T. Burada”, le-a pregătit iubitorilor de frumos, în avanpremiera vizitei nocturne, de la ora 17.00, un program artistic cu muzică uşoară şi jazz. După concert, de la ora 18.00 şi până la ora 22.00, publicul interesat poate vizita expoziţiile temporare şi permanente ale Muzeului de Artă. Punctul central al periplului prin arta modernă şi contemporană îl constituie expoziţia temporară deschisă special pentru această dată, la etajul al III-lea, în sala „Alexandru Ciucurencu”, „Muzeul din Balcic şi epoca sa”. Aceasta cuprinde lucrări ale muzeului din Balcic, care a funcţionat între anii 1937-1940.
Vizite în trecut, în acordurile muzicii clasice... live. Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa îi aşteaptă pe cei pasionaţi de trecut să-i (re)descopere comorile unice pe care le depozitează, între orele 20.00 şi 24.00. Pentru cei care îndrăgesc muzica, de la ora 22.00, este programat un concert susţinut de studenţii de la specializarea Canto din cadrul Facultăţii de Arte a Universităţii „Ovidius”.
„Portal către imensitate” şi observaţii cereşti. Pentru cei fascinaţi de limbajul cerului înstelat, Planetariul din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii organizează, cu începere de la ora 20.30, când este programată o demonstraţie astronomică, o serie de evenimente sub titulatura „Portal către imensitate”. De la ora 21.00, vizitatorii sunt invitaţi să urmărească proiecţia filmului „Frumuseţea Cosmosului”, realizat de Asociaţia „Noua Acropolă”, care va fi reluată de la ora 23.30. Dacă cerul va fi senin, în noaptea de 14 spre 15 mai, de la ora 22.00, dar şi la miezul nopţii, se vor face observaţii cereşti ale lunii, aflată în primul pătrar şi ale planetei Saturn, pentru ca la ora 23.00 să fie programată o nouă demonstraţie la Planetariu. Dacă planeta Saturn va fi vizibilă pe tot parcursul nopţii, „suratele” ei din Sistemul Solar, Jupiter şi Venus, vor fi vizibile abia de la ora 04.00. Dacă publicul va fi numeros, organizatorii vor creşte numărul demonstraţiilor la planetariu şi al proiecţiilor de film.