Noaptea Nașterii Profetului Muhammed, celebrată la Constanța

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Musulmanii, în sărbătoare

Noaptea Nașterii Profetului Muhammed, celebrată la Constanța

Social 03 Ianuarie 2015 / 00:00 1254 accesări

Cei 22.000 de membri ai comunității musulmane din Dobrogea au serbat vineri, 2 ianuarie, Noaptea Nașterii Profetului Muhammed (Mevlid Kandili). La Constanța, evenimentul Mevlid Kandili a debutat vineri după-amiază cu un serviciu religios public, la Geamia Kumluk, din cartierul Piața Chiliei, de la ora 14.24, unde șeful Cultului Musulman din România, muftiul Iusuf Muurat, a recitat versete din Coran. Seara, de la 20.00, pe scena din Parcul Operei, Corul Dobrogea al imamilor Muftiatului Cultului Musulman din România a susținut un recital de cântece religioase (ilahiuri), dedicate Profetului Muhammed. Potrivit tradițiilor musulmane, Noaptea Nașterii Profetului (Mevlid Kandili), prima dintre cele cinci nopți simbolice importante pentru credincioșii musulmani, așa zise Nopți Luminate, este marcată în fiecare an în cea de-a XII-a noapte din luna Rebiul Evvel a Calendarului islamic. Cu acest prilej se oficiază slujbe religioase.    

SE MĂNÂNCĂ GOGOȘI, COVRIGI ȘI HALVA

Specificul culinar al acestei sărbători constă în prepararea unor gogoși tradiționale, care se împart, după slujbă, împreună cu halva, ca semn al pomenirii Numelui Profetului. În statele musulmane, cele mai multe dintre magazinele de patiserie și panificație pun în vânzare Kandil Simidi (covrigei crocanți presărați cu semințe de susan). Vecinii din cartier sau din blocurile de locuințe își oferă în dar Helva (desert tradițional turcesc preparat din griș sau făină cu tahân) sau lokma tatlisi (un desert special turcesc din aluat prăjit cu sirop).

CINCI NOPȚI LUMINATE PENTRU MUSULMANI

Nopțile sfinte din calendarul musulman au primit denumirea Kandil (Luminate) în timpul Sultanului Selim al II-lea (secolul al XVI-lea), când acesta a statuat iluminarea minaretelor moscheilor cu lumânări pentru a vesti credincioșilor caracterul sfânt al acestora. Deoarece acest calendar este calculat în raport cu mișcarea de revoluție a Lunii în jurul Pământului, datele de celebrare a nopților de Kandil diferă anual. Astfel, prima dintre cele cinci nopți luminate pentru musulmani: Mevlid Kandili - Nașterea Profetului Muhammed - se celebrează în noaptea de 2 ianuarie 2015. Urmează Regaip Kandili (Noaptea conceperii Profetului - 23 aprilie 2015), Mirac Kandili (Ridicarea la Cer a Profetului Muhammed - 15 mai 2015), Berat Kandili (Noaptea Iertării păcatelor - 1 iunie 2015) și Kadir Gecesi (Noaptea Revelării Coranului către Profetul Muhammed - 13 iulie 2015). Potrivit tradiției religioase, în noaptea Mevlid Kandili, asemeni tuturor nopților luminate, musulmanii se roagă, la moschee sau acasă, pentru iertare, se reculeg și își impun să identifice calea corectă de urmat în viață. La moschee sau acasă, ei se închină și cântă Mevlit, un poem ce se consideră a fi fost scris la Nașterea Profetului Muhammed. De asemenea, în aceste zile sfinte, tinerii membri ai comunităților musulmane îi vizitează pe cei mai în vârstă. 

CINE A FOST PROFETUL MUHAMMED?

Profetul Muhammed s-a născut la Mecca, în Arabia Saudită, în jurul anului 570 al calendarului gregorian, dar data exactă a nașterii sale nu este unanim acceptată de istorici. Musulmanii suniți celebrează ziua de naștere a Profetului pe data de 12 a lunii islamice Rebiul Evvel, în timp ce musulmanii șiiți o marchează pe data de 17 a acestei luni. Muhammed este considerat a fi ultimul profet și sunt abordări religioase diverse, în funcție de școlile filosofice islamice, care interpretează semnificația zilei sale de naștere. Unii văd ziua de naștere a Profetului ca un eveniment demn de sărbătorire fastuoasă, în vreme ce alții interpretează celebrarea nașterii ca venind în contradicție cu legea islamică.

Taguri articol


12