„Noaptea nu aparţine nimănui”, volum dedicat poetului latin Ovidiu

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

„Noaptea nu aparţine nimănui”, volum dedicat poetului latin Ovidiu

Cultură 12 Septembrie 2007 / 00:00 492 accesări

Iubitorilor cărţii de la malul mării li se pregăteşte o lansare editorială de excepţie, care va avea loc pe data de 24 septembrie, la ora 14.00, la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie, sub egida Editurii Universitare. Colaborator al presei din diaspora română din America de Nord şi realizator la televiziunea canadiană, Dan Ghiţescu va lansa, la Constanţa, cartea „Noaptea nu aparţine nimănui”. Volumul, care va mai fi lansat şi la Bucureşti, la sediul Uniunii Scriitorilor – Sala Oglinzilor, pe data de 21 septembrie, relatează viaţa marelui poet latin Ovidius Naso, exilat de Augustus la Tomis. Dan Ghiţescu îşi impune o considerabilă provocare: el povesteşte totul prin vocea unui narator contemporan cu Ovidius şi, în felul acesta, îşi interzice orice comparaţie cu zilele noastre. În ciuda acestui fapt, îşi transmite mesajul prin înlănţurea evenimentelor şi reacţiilor personajelor. Ovidius este descris ca un titan al poeziei care cîntă dragostea şi pacea. Ovidius ridică femeia pe piedestalul emancipării, împotriva politicii imperiale de prezervare a tradiţiilor patriarhale. Augustus are toate calităţile ipocriziei şi ale manipulării, ca un demn părinte al politicii moderne. Mecenas pare să fie un adevărat ministru al propagandei, iar Virgilius şi Horaţiu seamănă puţin cu cei descrişi în cărţile de istorie. Surprinzătoarea concluzie a romanului ne face să simţim primele pulsaţii ale miracolului galilean.

Dan Ghiţescu afişează un anumit gust pentru istorie şi politică şi, deşi unele din romanele sale sînt născute dintr-o documentaţie exhaustivă, ele nu rămîn prizoniere nici istoriei şi nici biografiei. Realul joacă aici un rol important în traiectoria imaginaţiei autorului. Explorarea profundă a sufletelor personajelor sale conferă operelor sale o dimensiune psihologică şi chiar filosofică. Renumitul critic literar Alex. Ştefănescu afirmă: „Se scrie, în medie, în întreaga lume, cîte un roman pe an despre Ovidiu, poetul roman exilat acum două mii de ani la Tomis. Dan Ghiţescu l-a scris pe unul dintre cele mai frumoase din cîte au apărut pînă acum. În concurenţă cu autori atît de diferiţi între ei ca formaţie şi valoare, de la Marguerite Yourcenar şi pînă la Marin Mincu, Dan Ghiţescu, expatriat el însuşi, ca eroul său, se remarcă prin capacitatea de a însufleţi o lume pierdută în negura de vremi. În romanul “Noaptea nu aparţine nimănui“, roman cinematografic, plin de viaţă şi culoare, Ovidiu ni se înfăţişează ca un om, nu ca un personaj istoric. La încheierea lecturii, avem sentimentul că am călătorit în timp şi regretăm că a trebuit să ne despărţim de o lume pe care începusem să o iubim”.

Autorul volumului care urmează să fie lansat şi în faţa publicului din Constanţa este bucureştean get-beget prin naştere şi canadian prin înstrăinare. A trecut cu uşurinţă de la regia de teatru la cea de televiziune, unde şi-a găsit locul pentru o perioadă de... 21 de ani. Realizator la televiziunea canadiană, Dan Ghiţescu nu şi-a uitat originile: a înfiinţat, la Montreal, „Micul Teatru Românesc” şi s-a înconjurat de cunoscuţi actori care, ca şi el, s-au stabilit în metropola francofonă a Canadei. Împreună au oferit neuitate seri de teatru coloniilor româneşti din Canada, Statele Unite şi Israel. În limba franceză a montat, printre altele, „Scaunele” de Eugen Ionesco. Este, de asemenea, colaborator al presei din diaspora română din America de Nord, fiind autor de cronici, reportaje şi analize săptămînale de politică internaţională. În plus, a produs şi realizat filmul „Dinastia blestemată” – un document de referinţă asupra Revoluţiei române. În 1992, a publicat, la Bucureşti, o fabulă politică, un roman „pseudo-istoric”, „Praful şi pulberea”, iar în 1997, a apărut „Zodia Cameleonului”, un „roman a sketchs”, care adaugă insulelor epice despre gulagul românesc, alte biografii sfărîmate şi, totuşi, imposibil de smuls unei neobosite speranţe de a salva omenescul, dreptul la fericire.



12