Liderii europeni au poziţii diferite în privinţa înmânării controversate a Premiului Nobel pentru Pace acordat UE, unii urmând să fie prezenţi la Oslo, alţii nu, iar alţii rezervându-şi un răspuns, o abordare care reprezintă un simbol al divergenţelor de pe continent. Până în prezent, doar o treime dintre şefii de stat şi de Guvern din cele 27 de state UE au acceptat invitaţia de a asista la ceremonia înmânării Premiului Nobel pentru Pace, pe 10 decembrie, a anunţat Fundaţia Nobel. Totodată, unii deja au refuzat-o.
Fundaţia Nobel a refuzat să divulge lista celor care au acceptat sau declinat invitaţia, subliniind că aceasta se modifică de la o zi la alta. Însă unii au anunţat deja că vor merge în Norvegia, o ţară care, în mod paradoxal, se ţine la distanţă de proiectul european. Premierul britanic, David Cameron, supus unei presiuni constante din partea euroscepticilor din cadrul partidului său conservator, a refuzat invitaţia. Refuzul său este interpretat în general ca ilustrând propria lipsă de entuziasm faţă de UE. În schimb, cancelarul german, Angela Merkel, a anunţat că intenţionează să fie prezentă la Oslo, unde ar urma să îi întâlnească pe premierul belgian, Elio Di Rupo şi pe preşedintele român, Traian Băsescu. Totodată, Franţa nu a răspuns încă iar Olanda şi Finlanda urmează să se pronunţe.
Comisia Europeană a lansat, de asemenea, un concurs în urma căruia patru tineri europeni cu vârste cuprinse între 8 şi 24 de ani vor putea să asiste la ceremonie, invitându-i pe cei mai tineri dintre participanţii la concurs să trimită un desen, iar pe cei mai mari să trimită un text care să nu depăşească 120 de caractere, despre ce reprezintă pacea pentru ei. Concursul este deschis până pe data de 25 noiembrie, la miezul-nopţii, iar înscrieri se pot face pe site-ul www.peaceuropefuture.eu..
După atribuirea surprinzătoare a Premiului Nobel pentru Pace unei Uniuni Europene aflate în plină criză, la 12 octombrie, preşedintele UE, Herman Van Rompuy, i-a invitat pe liderii tuturor statelor membre să asiste, ca spectatori, la ceremonie. În mod oficial, prestigioasa recompensă va fi înmânată lui Van Rompuy şi preşedinţilor Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso şi Parlamentului European, Martin Schulz. UE este traversată de o criză care pune la încercare solidaritatea dintre ţările bogate din Nord şi cele din Sud, foarte îndatorate şi supuse unor cure de austeritate severe. Premiul constă într-o diplomă, o medalie de aur şi o filă cec în valoare de opt milioane de coroane suedeze, circa 927.000 de euro. Această sumă urmează să fie donată cu scopul de a ajuta copiii afectaţi de conflicte armate.