Problemele se ţin lanţ de regizorul canadian James Cameron, după megasuccesul producţiei 3D „Avatar”. Cineastul a fost dat în judecată de artistul britanic Roger Dean, solicitându-i-se despăgubiri de 43 de milioane de lire sterline, circa 50 de milioane de euro. Roger Dean a creat, în trecut, coperţile albumelor trupelor prog-rock Yes şi Asia şi îl acuză pe James Cameron că i-a plagiat mai multe idei şi viziuni pe care le-a folosit ulterior în „Avatar”. În documentaţia depusă la Tribunalul din New York, Roger Dean se prezintă drept „un artist internaţional şi designer ale cărui imagini vizionare şi evocative au creat o operă unică”. James Cameron ar fi studiat şi a folosit ca referinţe opera sa în pregătirea lungmetrajului. Artistul susţine că similarităţile cu opera sa sunt substanţiale, ceea ce nu poate decât să excludă varianta copierii accidentale în crearea unor secvenţe din film.
De la lansarea sa în 2009, filmul „Avatar”, care a folosit în premieră tehnică 3D cu decoruri aproape integral realizate pe calculator, a avut încasări de peste 2,8 miliarde de dolari la nivel internaţional. Lungmetrajul a avut nouă nominalizări la Oscar şi a concretizat trei dintre acestea, fiind înregistrat în Cartea Recordurilor drept filmul cu cele mai mari încasări din istoria cinematografiei. Roger Dean, absolvent al Colegiului Regal din Londra, în 1968, susţine că timp de 40 de ani s-a remarcat prin pictarea unor insule plutitoare, peisaje cu arcuri graţioase pe cer, care au fost copiate de James Cameron în „Avatar”. În plângere, acesta mai susţine că a fost încurajat să ceară respectarea drepturilor sale de autor şi de numeroasele comentarii de pe internet în acest sens. Un peisaj similar celui recreat de cineastul canadian pe planeta Pandora a fost propus de Roger Dean şi organizatorilor Festivalului de Film de la Cannes pentru afişul din 2005, cu patru ani înainte de lansarea filmului „Avatar”. Şi această schiţă a fost ataşată plângerii.
Şansele artistului britanic de a-i fi recunoscută contribuţia indirectă sunt destul de mari. De altfel, Roger Dean nu este singurul artist care se plânge că nu i s-au recunoscut drepturile de autor. În luna martie, instanţa americană a acceptat plângerea scenaristului Bryant Moore, care susţine că a scris părţi importante din scenariul final folosit la ecranizarea lungmetrajului „Avatar”. Între timp, se duc negocieri intense pentru limitarea despăgubirilor cerute de acesta. Totodată, James Cameron lucrează de zor la următoarele două părţi anunţate ale trilogiei. Prima va avea premiera în decembrie 2014, iar a doua, 12 luni mai târziu.