Romanele "Împăratul muştelor" de William Golding, "Vila Amalia" de Pascal Quignard şi "Eva Luna" de Isabel Allende sînt cele mai noi apariţii din colecţia "Raftul Denisei" de la Humanitas. În "Împăratul muştelor", un grup de copii scapă cu viaţă din catastrofa prăbuşirii unui avion şi încearcă să supravieţuiască pe o insulă pustie din mijlocul Pacificului. Însă ceea ce ar putea fi aventura vieţii lor, o nouă robinsonadă departe de adulţi şi de regulile acestora, se transformă într-un coşmar ucigător de vise: ura ia locul inocenţei şi crima se înstăpîneşte peste o lume care îşi rătăceşte busola. Potrivit editorilor, cartea este o parabolă ce oferă un răspuns deopotrivă crud şi realist la întrebarea: este libertatea absolută calea spre paradis?
Acest volum al lui Golding, laureat al premiului Nobel, este considerat de New York Times Review of Books "cartea de căpătîi a tinerilor de pretutindeni", alături de romanul "De veghe în lanul de secară".
Fascinat de epocile crepusculare ale istoriei, Pascal Quignard dezvăluie în "Vila Amalia" paloarea propriei noastre epoci. Sîntem sortiţi, pare să spună autorul, să căutăm, precum eroina acestui roman, un refugiu din calea cotidianului sufocant şi a micilor tragedii ale vieţii, un refugiu iluzoriu, dar necesar. El ar putea fi o insulă pierdută în mare, o vilă înecată în verdeaţă, o copilă care îţi strînge cu putere mîna. În "Eva Luna", prin dragoste, o femeie salvează de la moarte un indian otrăvit de veninul unui şarpe. Din această pasiune tămăduitoare se va naşte Eva, botezată astfel ca să iubească viaţa. Orfană de mică, Eva îşi croieşte un drum presărat cu lacrimi, dar şi cu miracolele pe care le pot face dragostea şi bunătatea. Destinul ei şi al tovarăşilor ei de călătorie se întreţes în tapiseria complicată şi multicoloră a istoriei sud-americane, iar vocea Evei Luna deapană, cu nostalgie şi umor, povestea unei femei pe care viaţa a iubit-o. "Eva Luna" completează seria de autor Isabel Allende publicată de Humanitas.