Noi atacuri sângeroase în Afganistan

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Noi atacuri sângeroase în Afganistan

Externe 25 Octombrie 2010 / 00:00 616 accesări

Un birou al misiunii ONU în Afganistan (UNAMA) din provincia Herat din vestul ţării a fost atacat de bărbaţi înarmaţi. Patru terorişti au murit în timpul atacului, în care doi paznici şi un poliţist au fost răniţi. În birou se aflau în momentul atacului circa 20 de persoane, angajaţi internaţionali, şoferi şi gărzi. Atacatorii au lansat mai întâi rachete sau mortiere, iar apoi au tras cu mitralierele. Conform Reuters, doi kamikaze şi-au declanşat încărcătura de explozibil în afara clădirii, iar alţi câţiva ar fi reuşit să intre, iar intrarea în clădire a fost distrusă de o explozie. Forţele de securitate afgane i-au înconjurat pe agresori, punând astfel capăt atacului. Toţi membrii comandoului au murit. Herat, al doilea oraş ca mărime din Afganistan, în apropiere de graniţa cu Iranul, a fost relativ scutit de violenţe, dar situaţia s-a deteriorat în ultimele luni.

Tot sâmbătă, un soldat danez a murit într-un schimb de focuri în provincia Helmand din sudul Afganistanului. Unitatea din care făcea parte soldatul a fost implicată într-o confruntare, în timp ce patrula la est de baza Bridzar. Circa 750 de soldaţi danezi sunt staţionaţi în Afganistan în cadrul Forţei Internaţionale de Asistenţă pentru Securitate (ISAF), condusă de NATO, majoritatea fiind desfăşuraţi în Helmand, sub comandă britanică. Numărul soldaţilor danezi ucişi în misiuni de luptă în Afganistan de la începutul operaţiunilor internaţionale se ridică la 36, Danemarca fiind una din ţările care au suferit, proporţional, cele mai mari pierderi pe acest front.

Pe de altă parte, preşedintele afgan, Hamid Karzai, le-a transmis ieri partenerilor săi occidentali că nu va reveni asupra hotărârii sale de a interzice firmele private de securitate, după ce administraţia de la Washington i-a cerut să găsească o soluţie de tranziţie. Preşedintele Karzai a semnat, la 17 august, un decret prin care ordonă interzicerea totală a subcontractorilor până la sfârşitul anului, cu excepţia echipelor private care asigură securitatea ambasadelor şi bazelor militare.

Preşedintele Karzai este implicat însă într-un nou scandal. Şeful de cabinet al preşedintelui afgan, Umar Daudzai, primeşte în mod periodic bani din partea Iranului, care încearcă să îşi consolideze influenţa în rândul anturajului lui Hamid Karzai. Iranul mizează pe influenţa sa pentru a genera discordie între afgani şi aliaţii lor americani şi cei din cadrul NATO. Banii plătiţi, care, potrivit acestor oficiali, se ridică la milioane de dolari, au fost depuşi într-un fond secret pe care îl folosesc Umar Daudzai şi Hamid Karzai pentru a plăti deputaţi, şefi de trib şi chiar oficiali talibani pentru a se asigura de loialitatea lor. Şeful statului afgan şi şeful său de cabinet au refuzat să răspundă întrebărilor scrise privind relaţiilor lor cu Iranul. Un asistent al lui Umar Daudzai a calificat aceste acuzaţii drept fleacuri. La rândul său, Feda Hussein Maliki, ambasadorul iranian la Kabul, s-a abţinut de la a răspunde la aceste întrebări. Potrivit cotidianului “The New York Times”, banii iranieni sunt destinaţi asigurării loialităţii lui Umar Daudzai, fost ambasador în Iran, care promovează permanent o linie de conduită anti-occidentală în faţa lui Hamid Karzai.

Taguri articol


12