Noi campanii de cercetare pe şantierele arheologice

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Noi campanii de cercetare pe şantierele arheologice

Cultură 12 Februarie 2007 / 00:00 594 accesări

Cercetătorii Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie au discutat, zilele trecute, în cadrul unui consiliu ştiinţific, începerea campaniilor de săpături sistematice în judeţ. Cercetările tradiţionale vor demara în luna mai, cînd arheologii instituţiei muzeale se vor deplasa pe cele mai cunoscute şantiere: Tropaeum Traiani (Adamclisi), Histria, Albeşti, Capidava şi Cheia, în acest an adăugîndu-se şi cercetările de la Păcuiul lui Soare. Campaniile de cercetări sistematice desfăşurate, anul trecut, la Tropaeum Traiani, au avut loc în sectorul C al cetăţii, la un edificiu care datează din perioada romano-bizantină şi au scos la suprafaţă fusuri de coloane, obiecte de ceramică, dar şi vase de mari dimensiuni, în care, în antichitate, erau păstrate grînele.

În ceea ce priveşte cercetările arheologice întreprinse, anul trecut, la una dintre cele mai importante cetăţi dobrogene, Histria, acestea au fost realizate sub coordonarea renumitului specialist Alexandru Suceveanu. În cadrul celei de a 48-a campanii de cercetare au fost extinse săpăturile, astfel că s-a ajuns la nivelul de epocă romană, rezultatul fiind descoperirea unei bazilici creştine care datează din perioada secolelor IV - V d.Hr., descoperire care dovedeşte faptul că, încă de timpuriu, creştinismul a pătruns în spaţiul dintre Dunăre şi Marea Neagră şi, implicit, în cetatea histriană.

O echipă de cercetători din cadrul Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa va reveni pe şantierul arheologic de la Albeşti, unde, anul trecut, au desfăşurat săpături sistematice Livia Buzoianu şi Laurenţiu Cliante, specialişti ai instituţiei muzeale. În acest an vor fi continuate cercetările din afara zidurilor cetăţii, pentru aflarea eventualelor urme de locuire. Şi şantierul arheologic de la Capidava, ca şi cel numit "La Bursuci", din aceeaşi zonă, vor fi cercetate de specialiştii muzeului constănţean, pentru culegerea de noi informaţii referitoare la viaţa culturală, socială şi economică a zonei. O nouă campanie se va desfăşura şi la Cheia, unde vor continua cercetările cu privire la cea de-a doua jumătate a secolului al V-lea î.Hr., perioadă cunoscută şi sub denumirea de Cultura Hamangia.

Taguri articol


12