Directorul adjunct al Institutului Naţional de Hematologie, Corina Posea, este urmărită penal în dosarul privind vânzarea de sânge, fiind acuzată că ştia de faptele fostei şefe a Centrului de Transfuzie Sanguină (CTS) Slobozia şi nu a sesizat organele judiciare. Procurorii Parchetului Judecătoriei Slobozia au dispus, ieri, începerea urmăririi penale în cazul său, aceasta fiind suspectată că a omis sesizarea organelor judiciare pentru fapte penale comise de Cristiana Maria Stoian, fost coordonator al Centrului de Transfuzii Slobozia, arestată preventiv. Corina Posea va fi cercetată în acest dosar sub control judiciar. Fosta şefă a CTS Slobozia, Cristiana Maria Stoian, a fost arestată preventiv în 11 iulie, pentru abuz în serviciu, înşelăciune, şantaj şi organizarea activităţii transfuzionale în vederea obţinerii de avantaje materiale prin valorificarea sângelui şi a componentelor sanguine umane. Cristiana Stoian este acuzată de săvârşirea a 18 infracţiuni de abuz în serviciu, dar şi de înşelăciune, şantaj şi organizarea activităţii transfuzionale în vederea obţinerii de avantaje materiale prin valorificarea sângelui şi a componentelor sanguine umane. În acest dosar, anchetatorii au identificat 21 de cazuri în care fosta directoare a Centrului de Transfuzie Sanguină Slobozia nu şi-a îndeplinit atribuţiile de serviciu şi a refuzat eliberarea unor flacoane de sânge către pacienţi internaţi la Spitalul de Urgenţă Slobozia, vătămându-le astfel drepturile şi interesele legitime.
Într-unul din cazuri, procurorii au descoperit o pacientă în vârstă de 13 ani căreia medicul Cristiana Stoian nu i-a eliberat un flacon de sânge pe considerente de origine etnică. Procurorii susţin că au fost, de asemenea, situaţii în care tineri cu vârste de 14 şi 19 ani nu au primit sânge pentru că şefa centrului de transfuzie a refuzat eliberarea acestuia.
Anchetatorii susţin că, în perioada 1 iulie 2013 - 1 iulie 2014, Cristiana Stoian "a organizat activitatea transfuzională din cadrul Centrului de Transfuzii Slobozia în vederea obţinerii de avantaje materiale prin valorificarea sângelui şi a componentelor sanguine umane", iar în data de 1 octombrie 2013, "a înlesnit activitatea numitei M.V. de inducere în eroare a persoanei vătămate A.A., prin prezentarea ca adevărat a faptului că sângele necesar pacienţilor poate fi achiziţionat contra cost, în scopul obţinerii unui folos material, pricinuindu-i persoanei vătămate o pagubă de 100 lei". De asemenea, medicul este acuzat că în luna iunie a constrâns o femeie să doneze sânge, în condiţiile în care acesta nu îndeplinea cerinţele medicale pentru a dona, pentru a facilita astfel unui pacient transfuzia de sânge. În acelaşi dosar, opt asistente de la Centrul de Transfuzie Sanguină Slobozia sunt cercetate sub control judiciar.