Noi cazuri de HIV/SIDA la Constanţa

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Noi cazuri de HIV/SIDA la Constanţa

Medicii specialişti au diagnosticat, în ultimele două săptămîni, alte 16 persoane infectate, dintre care două sînt adolescente
Eveniment 30 Noiembrie 2006 / 00:00 1553 accesări

Aflarea veştii că au fost infectaţi cu virusul HIV îi loveşte pe pacienţi ca un fulger. Unii dintre ei se întreabă de ce li s-a întîmplat tocmai lor, alţii încearcă să înţeleagă de unde s-au putut infecta: fie un contact sexual neprotejat, fie o incizie cu instrumentar nesterilizat, fie o infecţie nozocomială din maternitate. Se ştie că în perioada antedecembristă, dar şi la începutul anilor ’90, peste 2.000 de copii au avut infecţii nozocomiale din cauza intrumentarului nesterilizat. Chiar dacă au contractat virusul HIV la scurt timp după naştere, foarte multe persoane îşi dau seama de abia mai tîrziu de acest lucru. Specialiştii susţin că în judeţul Constanţa numărul celor bolnavi de HIV/SIDA este foarte ridicat. “Constanţa are în continuare numărul cel mai mare de bolnavi HIV/SIDA. Peste 770 de pacienţi, la care se adaugă cei din judeţul Tulcea, care sînt tot de competenţa noastră, adică 25 de pacienţi. Aproape 90% din pacienţi se află în tratament. Unii dintre ei pot lucra, alţii şi-au întemeiat familii”, a declarat directorul Spitalului de Boli Infecţioase, dr. Sorin Rugină. Infecţioniştii susţin că unul dintre motivele pentru care bolnavii iau regulat tratamentul şi urmează strict prescrierile medicului este recompensa materială pe care o primesc de la diferite instituţii. “Există un program care îi determină pe bolnavi să urmeze cu stricteţe medicaţia prescrisă de specialişti. Dacă fac astfel, beneficiază de ajutoare materiale substanţiale. Pentru copiii care au fost abandonaţi şi sînt infectaţi cu virusul imunodeficienţei, există centre de plasament unde sînt bine trataţi şi integraţi în societate”, a declarat dr. Rugină.

Deşi este necesar, testul HIV nu trebuie făcut la întîmplare, medicii susţin că o persoană care îl efectuează are nevoie de consiliere atît înainte de a-l face, cît şi după aceea. “Testări HIV se pot face la Spitalul de Boli Infecţioase contra sumei de 25 de lei. Totuşi, cel care îşi face testul ar trebui să fie consiliat, să i se explice ce înseamnă să fii infectat cu virusul HIV, ce fel de tratament se poate urma. Mai mult decît atît, la aflarea unui rezultat pozitiv, bolnavul ar putea suferi o depresie”, a declarat dr. Rugină. Acesta a adăugat că în judeţul Constanţa aproape 100% din gravide sînt testate HIV/SIDA. Specialiştii susţin că nu se poate vorbi de o creştere alarmantă a bolnavilor de HIV/SIDA, deşi în ultima perioadă au fost diagnosticate 16 cazuri noi. “Dintre aceştia, două persoane sînt adolescente, restul fiind adulţi. Din cele 795 de cazuri înregistrate în regiunea noastră, 402 sînt bărbaţi, iar 393 sînt femei. Dintre acestea, 13 sînt sugari, nouă sînt copii din grupa de vîrstă unu-patru ani, patru, la grupa cinci-nouă ani, şase micuţi cu vîrste între cinci şi 13 ani. Un număr mare îl înregistrăm la grupa de vîrstă 15-19 ani, adică 541 de cazuri, dintre care 265 sînt fete şi 275 sînt băieţi. Avem cazuri şi la persoane de peste 60 de ani, adică patru bărbaţi şi o femeie”, a declarat directorul Spitalului de Boli Infecţioase. Medicii susţin că, în cazul în care o mamă este seropozitivă, copilul va fi supus tratamentului încă de la naştere, iar la Constanţa au venit pe lume opt copii din mame infectate. Deşi urmează un tratament riguros, pacienţii pot trăi în jur de zece ani după ce au fost depistaţi ca fiind bolnavi de SIDA, însă cadrele medicale sînt de părere că media de viaţă a crescut, în mare parte datorită medicaţiei moderne. Cum pe 1 Decembrie este Ziua Mondială de Luptă Anti-HIV, însă se suprapune Zilei Naţionale, cadrele medicale de la Spitalul de Boli Infecţioase vor aprinde lumînări în memoria copiilor răpuşi de boala necruţătoare în această dimineaţă.

Taguri articol


12