Noi demersuri pentru crearea Zonei de Comerţ Liber în Transnistria

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Noi demersuri pentru crearea Zonei de Comerţ Liber în Transnistria

Externe 11 Iulie 2014 / 00:00 313 accesări

Parlamentul de la Chişinău a adoptat ieri o declaraţie cu privire la procesul de reintegrare teritorială a R. Moldova în contextul ratificării Acordului de Asociere la UE, document ce prevede crearea Zonei de Comerţ Liber Aprofundat şi Cuprinzător. În declaraţia iniţiată de un grup de parlamentari din coaliţia de guvernare, oficialii de la Chişinău fac apel la liderii separatişti din Tiraspol să aibă o abordare pragmatică şi nepolitizată faţă de crearea Zonei de Comerţ Liber în regiunea transnistreană. În acest sens, decizia UE de a prelungi preferinţele comerciale autonome pentru agenţii economici din regiunea transnistreană până la finele anului 2015 oferă timpul necesar pentru identificarea unor soluţii. În declaraţie este reiterată necesitatea continuării dialogului.

Autorităţile de la Chişinău se declară dispuse să ofere partenerilor de dialog de la Tiraspol toate informaţiile necesare cu privire la eforturile necesare în vederea punerii în aplicare a prevederilor acordului Zonei de Comerţ Liber. Opoziţia comunistă şi socialiştii au votat împotriva acestei declaraţii, argumentând că locuitorii din stânga Nistrului doresc integrarea în Uniunea Vamală (Rusia - Belarus - Kazahstan). Acordul de Asociere a Republicii Moldova la UE a fost semnat la 27 iunie, la Bruxelles, şi ratificat de Parlamentul de la Chişinău la 2 iulie.

Primele victime în blocajul negocierilor sunt şcolile cu predare în limba română din regiunea transnistreană, care ar putea fi închise dacă autorităţile de pe ambele maluri ale Nistrului nu vor ajunge la un acord înainte de începerea anului şcolar. Concluzia îi aparţine Înaltului Comisar al OSCE pentru minorităţi naţionale, Astrid Thors, care s-a aflat într-o vizită de două zile la Chişinău şi Tiraspol. Scopul vizitei a fost acela de a monitoriza situaţia actuală a şcolilor cu predare în limba română din partea stângă a Nistrului şi de a purta discuţii cu reprezentanţii părţilor implicate în procesul de reglementare transnistreană. Potrivit Înaltului Comisar, dreptul copiilor de a fi educaţi în limba maternă trebuie să fie pe deplin respectat. La începutul lunii iulie, vicepremierul de la Tiraspol, Eugen Carpov, a anunţat elaborarea unui regulament care să stabilească statutul, drepturile şi competenţele şcolilor cu predare în grafie latină din regiunea transnistreană.

Taguri articol


12