„Noi descoperiri la Tomis”, expoziţie temporară la Muzeul de Istorie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

„Noi descoperiri la Tomis”, expoziţie temporară la Muzeul de Istorie

Cultură 22 August 2007 / 00:00 699 accesări

Turiştii români şi străini care se află în această perioadă pe litoralul Mării Negre pot vizita expoziţiile permanente şi temporare din cadrul Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa. Printre atracţiile instituţiei muzeale de la malul mării se numără expoziţia din Sala Tezaur, unde sînt prezentate podoabe din aur, piese din sticlă de lux şi piese sculpturale, colecţia de numismatică şi de pipe, dar şi expoziţia temporară „Noi descoperiri arheologice la Tomis”, organizată la parterul muzeului.

Manifestarea expoziţională temporară reuneşte piese din patrimonial Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie, descoperite, de-a lungul timpului, în cetatea Tomis, în cadrul cercetărilor sistematice sau de salvare. Vizitînd această expoziţie, publicul va afla informaţii despre viaţa culturală, socială, economică şi religioasă din cetatea în care poetul latin Ovidius a fost exilat. „Printre piesele prezentate se numără obiecte de ceramică grecească din secolele V-IV î. Hr., vase elenistice, ceramică romană timpurie, statuete, bronzuri figurate, vase de sticlă şi altele”, a precizat Livia Buzoianu, unul dintre organizatorii expoziţiei.

O altă colecţie importantă prezentată în expoziţia “Noi descoperiri arheologice la Tomis” face referire la arhitectura tomitană, fiind expuse două capiteluri în stil ionic. De asemenea, perioada creştină din cetatea Tomis este ilustrată printr-o inscripţie funerară, care datează din secolele V - VI d. Hr., care reprezintă, în relief, monograma lui Iisus. Mai mult, în expoziţie este prezentat şi un tezaur monetar, descoperit la Tomis, în anul 2003, care datează din secolul al IV-lea d. Hr.

Expoziţia este completată de fotografii care ilustrează momente ale cercetării de teren, atît de salvare, cît şi sistematică, precum şi piese arheologice. „Descoperirile prezentate sînt inedite şi se detaşează prin frumuseţea decorului (ceramica atică cu decor pictat), prin realizarea artistică (statuete ceramice ilustrîndu-i pe Afrodita şi pe Priap) şi prin semnificaţie (bronzurile cu reprezentările lui Hermes, ale Afroditei sau ale lui Pan). Piesele expuse provin din săpăturile de la Parcul Catedralei şi din zona Arhiepiscopiei, din necropola elenistică (Piaţa Ovidiu) şi din necropolele romane timpurii (de la Casa Notarilor, strada Siretului şi strada Mircea cel Bătrîn).

Taguri articol


12