Noi detalii în cazul accidentului din Muntenegru

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Noi detalii în cazul accidentului din Muntenegru

Eveniment 27 Iunie 2013 / 00:00 582 accesări

Autorităţile din Muntenegru au găsit tahograful autocarului românesc căzut în prăpastie, iar datele dispozitivului vor fi decodificate pentru a se stabili parametrii de circulaţie în momentul accidentului şi cine se afla la volan. „Am găsit tahograful. Dispozitivul va fi util în demersul de stabilire a cauzei accidentului“, a declarat procurorul Vojislav Grujici, citat de site-ul ziarului „Vijestima“. Autorităţile muntenegrene încearcă să stabilească circumstanţele în care autocarul românesc a căzut în prăpastie. Numeroşi supravieţuitori susţin că şoferul circula cu viteză destul de mare. Limita de viteză pe acel segment de drum este de 40 de km/h. Potrivit anchetatorilor, o posibilă cauză a accidentului ar fi neadaptarea vitezei la acel segment de drum. Un autocar cu turişti români a căzut într-o prăpastie, în Muntenegru, duminică seara, în urma accidentului pierzându-şi viaţa 18 persoane, iar alte 29 fiind rănite.

ASISTENŢĂ PSIHOLOGICĂ GRATUITĂ POST-TRAUMĂ Colegiul Psihologilor din România (CPR) şi-a declarat intenţia de a sprijini autorităţile române în cazul accidentului rutier care a avut loc duminică în Muntenegru, prin acordarea asistenţei psihologice gratuite post-traumă pentru victimele şi pentru rudele apropiate ale acestora, informează organizaţia profesională, într-un comunicat remis ieri presei. Potrivit sursei citate, în urma acceptului secretarului de stat în Ministerul Sănătăţii, dr. Raed Arafat, CPR a alcătuit o echipă de psihologi, specializaţi în consiliere psihologică şi psihoterapie, care urmează să acorde servicii de asistenţă psihologică. Membrii echipei de psihologi vor merge la cele patru spitale din Capitală unde se află răniţii din accident şi vor sta de vorbă cu ei şi cu familiile acestora. De asemenea, psihologii vor merge la Piteşti şi la Curtea de Argeş, unde vor consilia psihologic familiile victimelor accidentului din Muntenegru. În toate demersurile, echipa de psihologi va colabora cu specialiştii din sistemul public de sănătate şi din Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă. „Atât răniţii, cât şi familiile celor răniţi sau decedaţi în acest tragic accident au nevoie de ajutor şi consiliere psihologică în aceste momente grele. De aceea, am lansat public printre membrii noştri apelul de a sări în ajutorul celor afectaţi, iar până în prezent deja s-au oferit deja mai mulţi voluntari“, a declarat prof. univ. dr. Mihai Aniţei, preşedintele CPR.

FLOREASCA Una dintre victimele accidentului din Muntenegru este internată la Spitalul Floreasca la Terapie Intensivă, în stare foarte critică, cu traumatism cranio-cerebral grav, a declarat, ieri, Manuela Guran, medic SMURD. Alte cinci persoane rănite sunt internate la Terapie Intensivă, trei sunt în post-operator la chirurgie, iar una la ortopedie. În cursul nopţii de marţi spre miercuri a fost operată o persoană, iar după reevaluări ale pacienţilor s-au mai descoperit şi alte leziuni care sunt tratate, a mai spus medicul. Spitalul dispune de tot ce trebuie, inclusiv de sânge.

ELIAS Una dintre pacientele victime ale accidentului din Muntenegru, care s-a aflat la Spitalul Elias, a fost externată. Potrivit directorului medical al Spitalului Elias, conf. dr. Daniela Safta, trei persoane au mai rămas internate, acestea fiind stabile, echilibrate hemodinamic şi conştiente. Aceste paciente au vârste cuprinse 45 şi 62 de ani. Una dintre ele este într-o stare mai gravă, se află la Terapie Intensivă şi necesită supraveghere, a precizat conf. dr. Daniela Safta. Celelalte două victime se află internate la secţia de chirurgie cu politraumatisme și contuzii, însă nu necesită investigaţii în plus până în acest moment și rămân sub supraveghere, a precizat medicul. Conf. dr. Daniela Safta a arătat că în Spitalul Elias nu există organizat centru pentru donare sânge, însă cei care doresc să facă acest lucru pot merge la Institutul de Hematologie.

BAGDASAR-ARSENI Patru dintre răniţii în accidentul din Muntenegru se află internaţi de marţi la Spitalul Bagdasar-Arseni din Capitală. Managerul instituţiei, Anca Buliman, a declarat, ieri, că cei patru pacienţi - femei - sunt stabili şi sunt supuşi în continuare unor investigaţii.

Reamintim că două aeronave militare au adus marţi în România răniţii în accidentul produs în Muntenegru. Ei au fost repartizaţi la patru spitale din Bucureşti.

IML Aparţinătorii victimelor tragediei rutiere petrecute duminică în Muntenegru au venit, în cursul nopţii de marţi spre miercuri, la Institutul de Medicină Legală „Mina Minovici“ (IML) să-şi identifice rudele. Prof. dr. Dan Dermengiu, directorul IML, a declarat că toate persoanele decedate au fost identificate. O parte dintre familii şi-au luat rudele decedate în cursul respectivei nopţi, iar celelalte le-au ridicat ieri. Doi medici legişti din Muntenegru au venit în România pentru a semna certificatele constatatoare de deces, conform procedurii, pentru că victimele trebuiau identificate de aparţinători.

În accidentul de duminică seara din Muntenegru au murit 18 persoane, alte 29 fiind rănite, după ce autocarul în care se aflau s-a prăbuşit într-o prăpastie.



12