Noi detalii privind complotul din Bolivia în urma căruia a fost ucis un român

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Noi detalii privind complotul din Bolivia în urma căruia a fost ucis un român

Externe 29 Septembrie 2009 / 00:00 379 accesări

Ancheta privind presupusul complot împotriva preşedintelui bolivian, în urma căruia a fost ucis un român, ia o nouă turnură, prin apariţia unor fotografii ilustrînd una dintre cele trei victime împreună cu fostul şef al unităţii de poliţie care le-a împuşcat, scrie ”Irish Times”. Cele trei fotografii par să-l prezinte pe căpitanul Walter Andrade, fostul comandant al Unităţii Tactice pentru Gestionarea Crizelor (UTARC) din cadrul poliţiei boliviene, alături de cetăţeanul ungar, croat şi bolivian Eduardo Rozsa Flores, împuşcat mortal alături de cetăţeanul româno-ungar Arpad Magyarosi şi de irlandezul Michael Dwyer. Fotografiile sînt datate ianuarie 2007 şi au fost trimise de un anonim cotidianului ”La Razon”, care le-a publicat recent.

Dwyer, Flores şi Magyarosi au fost împuşcaţi mortal în hotelul Las Americas, în dimineaţa zilei de 16 aprilie, iar alte două persoane au fost arestate. Autorităţile susţin că suspecţii plănuiau asasinarea preşedintelui Evo Morales şi au fost ucişi într-o confruntare cu ofiţerii UTARC trimişi să-i aresteze. Personalul hotelului susţine însă că nu există semne ale unei confruntări şi că opoziţia din Bolivia susţine că bărbaţii au fost executaţi în somn. Reprezentanţi ai opoziţiei şi lideri de organizaţii civice din Santa Cruz au fost acuzaţi de procurori că au conspirat cu Eduardo Rozsa Flores. Liderii opoziţiei susţin însă că fotografiile din ”La Razon” dovedesc faptul că Guvernul este responsabil pentru prezenţa lui Flores în Bolivia. ”Această dovadă este evidentă şi stabileşte clar că Guvernul, prin infilitrarea oamenilor săi, l-a adus pe Rozsa Flores în Bolivia, să construiască un circ roman cu aprobarea «Cezarului» Evo Morales”, spune senatorul opoziţiei Roger Pinto, într-o declaraţie acordată presei boliviene. Opoziţia insistă că Guvernul a căutat să folosească prezenţa lui Flores în Bolivia pentru a-l incrimina înaintea alegerilor prezidenţiale din decembrie şi că ancheta realizată de procurorul Marcelo Soza a devenit o vînătoare politică.

Vineri, Soza a declarat că fotografiile din ”La Razon” nu pot fi admise ca dovezi şi a adăugat că nu îl va interoga pe căpitanul Andrade deoarece nu poate acorda credibilitate unui lucru care apare într-o manieră anonimă. Surse ale poliţiei au declarat presei locale că Andrade ar fi lucrat sub acoperire în încercarea de a se infiltra în grupul lui Flores.

Taguri articol


12