Noi dezvăluiri despre amploarea spionării comunicaţiilor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
SUA şi UE încep negocierile!

Noi dezvăluiri despre amploarea spionării comunicaţiilor

Monden 08 Iulie 2013 / 00:00 446 accesări

CEA MAI BUNĂ VARIANTĂ Fostul consultant IT al serviciilor secrete americane Edward Snowden îşi continuă seria declaraţiilor care ridică, treptat, vălul asupra reticenţei pe care o au anumite state europene, de obicei vigilente la încălcările drepturilor civile, în a-i oferi azil. Aparent, nicio mare putere europeană nu a scăpat tentaţiei de a-şi spiona populaţia. În ceea ce priveşte drepturile şi soarta sa, experţii susţin că ar trebui să accepte oferta făcută de oficialii din Venezuela. Preşedintele Nicolas Maduro a anunţat vineri că îi oferă azil politic în Venezuela, pentru a-l salva de orice tentativă de extrădare către SUA. Resursele de petrol ale ţării cântăresc foarte mult şi oferă multă libertate de expresie şi acţiune oficialilor de la Caracas, cam prea multă, având în vedere şi derapajele regretatului Hugo Chavez. Dependente de petrolul din Venezuela, SUA i-au cam lăsat pe oficialii de la Caracas să îşi facă mendrele, indiferent dacă a fost vorba despre naţionalizarea unui segment din industria petrolieră, atât timp cât exporturile nu erau perturbate. Ca urmare a aceluiaşi raţionament şi Edward Snowden ar trebui să fie ferit de orice intervenţie SUA, odată ajuns în Venezuela.

Şi preşedintele bolivian, Evo Morales, se jură că îi va oferi azil politic fostului consultant american al NSA, dacă acesta îl va cere. Într-un discurs susţinut în faţa agricultorilor la Oruro, în sud-vestul Boliviei, preşedintele Morales a ţinut să înfiereze SUA şi aliaţii săi. „În semn de protest, aş vrea să le spun europenilor şi nord-americanilor: acum, îi vom acorda azil, dacă acest american persecutat de compatrioţii săi ni-l cere. Nu ne este teamă”, a asigurat preşedintele bolivian.

COOPERARE ASCUNSĂ Între timp, ţările occidentale, care s-au arătat indignate de spionajul practicat de Agenţia Naţională de Securitate a SUA (NSA), cooperează, de fapt, cu această agenţie de mult timp, a explicat Edward Snowden într-un interviu publicat ieri de cotidianul german „Der Spiegel”. „Agenţii NSA lucrează mână în mână cu germanii şi cu agenţi din marea parte a celorlalte state occidentale”, a susţinut acesta într-un interviu realizat de expertul american în criptografie Jacob Appelbaum şi de realizatoarea de documentare Laura Poitras. Spre exemplu, în ceea ce priveşte colaborarea dintre NSA şi serviciile de informaţii germane, Edward Snowden a precizat că americanii le oferă germanilor instrumentele de analiză necesare pentru informaţiile ce provin de regiuni precum Orientul Mijlociu. Parteneriatul dintre NSA şi celelalte ţări este conceput în aşa fel încât să-i protejeze pe liderii politici de indignarea publică, dacă modul în care aceştia încalcă dreptul la viaţă privată al tuturor cetăţenilor este făcut public.

Edward Snowden este în continuare blocat, după două săptămâni, în zona de tranzit a aeroportului din Moscova şi a solicitat azil politic în peste 21 de ţări, fiind refuzat în majoritatea cazurilor. Trei ţări latino-americane, Venezuela, Nicaragua şi Bolivia, s-au declarat gata să-l accepte. Există însă numeroase incertitudini cu privire la modul în care Edward Snowden, urmărit pentru spionaj de autorităţile americane, ar putea ajunge într-una din aceste ţări. Dezvăluirile sale au fost primite cu indignare de şefii statelor occidentale şi ameninţă discuţiile, care se deschid astăzi, asupra unei zone de liber schimb între Europa şi SUA. Este posibil ca ţările UE să se folosească de informaţiile pe care Snowden le deţine în negocieri şi, în cele din urmă, să-i fie asigurat statutul de azilant într-o ţară terţă, fără acord de extrădare cu vreuna dintre cele două părţi. Islanda rămâne cea mai bună opţiune!



12