Noi dezvăluiri despre armele descoperite pe Otopeni

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Noi dezvăluiri despre armele descoperite pe Otopeni

Eveniment 07 Aprilie 2010 / 00:00 444 accesări

Componentele de arme descoperite în septembrie 2008, pe Aeroportul Otopeni, ce urmau să ajungă în Iran, ar fi aparţinut unei grupări de traficanţi de arme şi spioni al cărei lider ar fi un influent om de afaceri italian, implicat în politică şi în producţia de arme. Italianul Alessandro Bon (43 de ani), “om de afaceri cu legături în lumea politică şi fost reprezentat de vânzări pentru Beretta, producătorul italian de arme, a fost liderul unui grup infracţional organizat de traficanţi de arme italieni şi spioni iranieni, care se ocupa cu vânzarea ilegală de armament, muniţie, elicoptere şi componente de arme către Iran. Afirmaţiile se bazează pe rechizitoriul procurorilor italieni, care arată că activitatea reţelei a ieşit la iveală în urma unei erori făcute de membrii acesteia. Astfel, unele lunete vândute Iranului au fost identificate de trupele NATO din Afganistan ca fiind utilizate de militanţii talibani.

Primele indicii folositoare în anchetă au venit de la autorităţile române, în septembrie 2008, când pe Aeroportul Otopeni au fost descoperite 200 de lunete de producţie germană şi 500 de suporţi de prindere, în valoare de circa 250.000 de euro. Alessandro Bon ar fi trimis armele în România pentru o companie de faţadă, pentru a masca destinaţia finală: Iran. În Italia a început interceptarea convorbirilor telefonice ale lui Bon. Agenţii italieni au aflat că reţeaua condusă de Bon are afaceri de miliarde de dolari cu spionii iranieni. Afacerile cu arme au rămas nedetectate timp de cel puţin trei ani. Inspectorii italieni l-au identificat pe cetăţeanul iranian Bakhtiyari Homayoun, suspectat de spionaj, ca principalul cumpărător de arme. Homayoun avea o companie în Teheran care se ocupa cu aprovizionări pentru Guvern. În august 2008, el l-a constrâns pe Bon să dea drumul transportului de componente de arme către Bucureşti. Armele traficate de Homayoun nu erau destinate doar armatei iraniene. El aproviziona mai ales insurgenţii irakieni, dar şi grupările Hezbollah şi Hamas şi militanţii talibani. Anchetatorii au descoperit şi legătura cu un alt spion iranian, Hamid Masoumi, un corespondent TV care locuieşte de 17 ani în Italia. Interceptările au arătat că acesta era, de fapt, un ofiţer de rang înalt al serviciilor secrete iraniene. Masoumi ar fi co-finanţat deschiderea firmei de faţadă din România.

Persoanele arestate în acest dosar sunt Alessandro Bon, proprietarul companiei Antares SRL, Arnaldo La Scala, proprietarul companiei Antares, Danila Maffei, concubina lui Bon şi proprietară a firmei Stucco Venice, avocatul torinez Raffaele Patriarca Rossi, Gugliemo Savi, proprietarul companiei Sirio SRL şi doi cetăţeni iranieni, ofiţeri ai serviciilor secrete - Nejad Hamid Masoumi şi Ali Damirchiloo. Sunt daţi în urmărire alţi doi cetăţeni iranieni - Bakhtiyari Homayoun şi Amir Reza Hakimi.

Taguri articol


12