Ministerul Sănătăţii (MS) şi Federaţia ”Sanitas” caută soluţii pentru creşterea finanţării destinate sectorului sanitar. Ministrul Nicolae Bănicioiu s-a întâlnit cu reprezentanţi ai Biroului Operativ al Federaţiei ”Sanitas” pentru a dezbate problemele actuale ale sistemului. “Dialogul social reprezintă o prioritate a mandatului meu. Înţeleg nevoile profesioniştilor din sistem şi sunt un susţinător al dialogului permanent pentru identificarea soluţiilor care să rezolve aceste probleme”, a declarat ministrul, în timpul întâlnirii. MS a anunțat, într-un comunicat, că demnitarul a discutat cu sindicaliştii teme de interes pentru sistem, precum: creşterea alocării bugetare pentru domeniul sănătăţii, prevederile proiectului de lege pentru modificarea şi completarea Legii-cadru nr. 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice şi identificarea unor soluţii comune pentru recuperarea drepturilor salariale (tichete, sporuri şi salarii).
FĂRĂ BONURI DE MASĂ Angajaţii din 200 de spitale din ţară nu mai primesc tichete de masă, în unele cazuri această situaţie prelungindu-se de câteva luni, a declarat, la rândul său, prim-vicepreşedintele ”Sanitas”, Marius Sepi, adăugând că oamenii sunt nemulţumiţi şi că l-a informat pe ministru de acest lucru. Sepi a mai precizat că i-a transmis ministrului Bănicioiu că oamenii încă mai aşteaptă să crească salariile după şase ani. ”Am cerut finanţare mai bună, pentru că mulţi manageri se plâng că nu îşi pot face treaba cu finanţarea actuală”, a spus liderul sindical.
SCUTIȚI DE PLATĂ - DEBLOCĂRI DE POSTURI MS şi ”Sanitas” au susţinut măsurile prin care circa 1.200 medici de familie au fost scutiţi de plata sumelor pentru acoperirea unor cheltuieli de administrare şi funcţionare din centrele de permanenţă realizate în perioada 28 mai 2008 - 1 iunie 2011. De asemenea, MS a susţinut şi măsura prin care se revine la vârsta de pensionare a asistenţilor medicali indiferent de sex, la 65 de ani. ”Măsura prevede posibilitatea pentru asistenţii medicali pensionaţi în perioada 24 aprilie -15 mai 2014 să fie exceptaţi de la aplicarea art. 30, alin. 1 din Codul Muncii, privind pensionarea la termen. Astfel, 4.000 de asistenți și moașe ar fi fost pensionaţi, în contextul unui deficit major de personal”, potrivit MS. Până în prezent, MS a deblocat peste 1.500 de posturi în unităţile sanitare şi serviciile de ambulanţă din subordine, procesul fiind continuu.