Noi elemente privind situaţia romilor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Noi elemente privind situaţia romilor

Externe 23 Septembrie 2010 / 00:00 346 accesări

CE a primit din partea autorităţilor franceze noi elemente pentru analizarea situaţiei romilor din Franţa şi va decide miercurea viitoare dacă vor fi lansate proceduri pentru încălcarea reglementărilor europene, a anunţat un purtător de cuvânt al Executivului comunitar. El a refuzat să ofere detalii despre noile elemente, dar potrivit unui document consultat de AFP, autorităţile franceze au adresat Comisiei o notă referitoare la circulara administrativă din 5 august, semnată de directorul de cabinet al ministrului de Interne, Brice Hortefeux. Circulara a devenit elementul principal împotriva Franţei pentru a justifica deschiderea procedurii de infringement privind aplicarea discriminatorie a directivei din 2004 privind libera circulaţie. CE se va pronunţa, joi, 30 septembrie, în legătură cu o serie de proceduri de infringement împotriva unor state, în toate domeniile acoperite de legislaţia europeană. “Avem discuţii cu 15 - 16 state privind punerea în practică a acestei legislaţii”, a explicat Reding, fără a dezvălui despre ce state este vorba. Surse de la Bruxelles afirmă că este foarte probabil ca Franţa să fie vizată de o procedură de infringement din cauza modului de transpunere a legislaţiei privind libera circulaţie. De asemenea, Franţa ar putea fi vizată pentru aplicarea discriminatorie a acestor reglementări.

Comitetul pentru Imigraţie al Adunării Parlamentare a CoE a cerut ţărilor europene să suspende planul de repatriere a romilor în Kosovo, până când nu vor exista garanţii privind siguranţa acestora, informează un comunicat al Consiliului Europei. Prin aprobarea ieri, la Skopje, a raportului intitulat “Romii care solicită azil în Europa”, Comitetul CoE pentru Imigraţie afirmă că “romii riscă o situaţie socială dificilă şi au şanse mici de reintegrare după repatriere, existând ameninţări grave la adresa securităţii personale”. Aproximativ 100.000 de romi care au fugit în timpul conflictului din Kosovo s-au stabilit în mai multe ţări UE, dar, potrivit CoE, acum riscă să fie repatriaţi. În Germania, spre exemplu, aproximativ 10.000 de romi din Kosovo riscă repatrierea, jumătate dintre ei având vârste mai mici de 18 ani. Kosovo nu a avut resursele de reintegrare cu succes a acestor persoane, subliniază Comitetul, explicând că trei sferturi dintre romii retrimişi forţat în Kosovo au fugit din nou în spaţiul UE.

Între timp, autorităţile italiene au început, ieri dimineaţă, demolarea a două tabere ilegale de imigranţi, în nordul şi sudul Italiei, în care trăiesc aproximativ 85 de români. O tabără de nomazi a fost demolată în zona Chiaravalle, la periferia oraşului Milano, a anunţat viceprimarul din Milano, Riccardo De Corato, care a precizat că romii nu au acceptat să fie găzduiţi de municipalitate şi au plecat în scurt timp din tabără. Tot ieri dimineaţă, autorităţile italiene au evacuat o tabără din provincia Foggia (regiunea Puglia) în sudul ţării. Aproximativ 40 de români, se pare că sezonieri, locuiau în condiţii precare într-o fostă benzinărie din localitatea Cerignola. Descinderea a avut loc după ce compania Agip, proprietara terenului, reclamase ocuparea abuzivă a staţiei de carburant dezafectate. Un român în vârstă de 37 de ani, Victor C., a fost arestat pentru furt de energie electrică, iar alţi 37 de romi sunt cercetaţi în stare de libertate pentru ocuparea abuzivă a unui teren. Un alt român este cercetat pentru deţinerea unui scuter care figurează ca furat.

În Bulgaria, 24 de elevi bulgari au fost retraşi de părinţi dintr-o şcoală din oraşul Pazardjik, pe fondul nemulţumirii că sunt colegi cu copii de etnie romă. Situaţia fără precedent s-a înregistrat la şcoala Hristo Smirnenski, iar toţi copiii retraşi sunt clasa întâi.



12