Telescopul spaţial Hubble, despre care se spune că a revoluţionat astronomia, modernizat printr-o misiune NASA în luna mai, a transmis noi imagini spectaculoase către Terra, prezentate publicului larg de către experţii agenţiei spaţiale americane. Aceste fotografii remarcabile, făcute cu patru dintre cele şase instrumente aflate la bordul telescopului Hubble, au surprins pe peliculă o nebuloasă în formă de fluture, o aglomeraţie foarte densă de stele şi o coloană de gaze şi praf stelar conţinînd elementele vieţii, denumită ”stîlpul creaţiei”, deoarece acestea stau la baza procesului de formare a stelelor.
Telescopul Hubble, plasat pe orbită în 1990, a fost complet modernizat, fiind în prezent mai puternic ca niciodată, dotat cu echipamente tehnice de ultimă generaţie, care îi vor permite să rămînă operaţional pînă în deceniul următor. Noile instrumente de la bordul telescopului îmbunătăţesc considerabil capacităţile sale de observare, scrutînd profunzimile universului într-o gamă largă a spectrului luminos, de la razele ultraviolete la razele ultraroşii. Cele două instrumente noi adăugate la bordul lui Hubble în luna mai sînt o cameră video cu spectru larg de acţiune şi spectrograful denumit Cosmic Origins Spectograph (COS), conceput pentru a studia structura universului şi pentru a înţelege mai bine modul de formare a galaxiilor. Alte două instrumente principale au fost reparate de astronauţii americani: camera video principală a telescopului (ACS - Advanced Camera for Survey), instalată în timpul precedentei misiuni de întreţinere a telescopului din 2002 şi care a suferit numeroase avarii în ultimii ani, şi spectrograful STIS (Space Telescope Imaging Spectrograph), ce permite detectarea găurilor negre şi studierea compoziţiei atmosferei exoplanetelor.
Telescopul Hubble este rezultatul colaborării dintre NASA şi Agenţia Spaţială Europeană (ESA) şi a schimbat complet viziunea asupra astronomiei mondiale. Acesta a fost lansat pe orbită de naveta Discovery, la o altitudine de 600 de kilometri, pe 25 aprilie 1990. Hubble a transmis peste 750.000 de imagini din univers şi milioane de date ştiinţifice, deschizînd o nouă eră în astronomie. Cu ajutorul observaţiilor făcute de Hubble, astrofizicienii au putut să confirme faptul că universul se află în expansiune şi că ritmul acesteia este unul accelerat, reuşind să calculeze şi vîrsta universului - 13,7 miliarde de ani.