Noi indicii pentru a detecta autismul la vârstă fragedă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Problemă a societăţii moderne

Noi indicii pentru a detecta autismul la vârstă fragedă

Monden 11 Noiembrie 2013 / 00:00 437 accesări

ZONĂ DIN CREIER INACTIVĂ Autismul este o maladie a zilelor noastre, afectând îngrijorător un număr tot mai mare de copii. Caracterizat prin lipsa abilităţilor de comunicare şi izolarea socială, autismul poate fi învins prin grija mai mare a părinţilor şi educatorilor faţă de nevoile speciale ale copiilor. Un diagnostic primit cât mai devreme poate fi de real ajutor, iar o echipă de cercetători americani din cadrul Şcolii de Medicină a Universităţii Emory din Atlanta susţine că a pus la punct un test care poate fi reprezentativ pentru detectarea autismului la copiii sub şase luni. Cercetătorii americani au ajuns la concluzia că aceşti copii se dezvoltă fizic normal, ca toţi ceilalţi copii, dar simptomul care dă de gândit este că evită să se uite în ochii părinţilor sau persoanelor cu care petrec cel mai mult timp.

Un studiu separat, realizat de specialiştii Institutului Minţii din cadrul Universităţii Davis din California, pe o mie de copii cu vârste între 24 şi 60 de luni, arată că micuţii afectaţi de autism prezintă risc cu 8% mai ridicat de a suferi tulburări gastrointestinale, printre care constipaţie, diaree sau sensibilitate la anumite grupe de alimente. Unul din 88 de copii născuţi în SUA ajunge să fie diagnosticat cu diverse probleme de comportament, precum iritabilitate, comportament repetitiv sau izolare socială, asociate cu autism, sindrom atipic de autism sau sindrom Asperger. Acest studiu a arătat că băieţii sunt mai predispuşi la tulburările gastrointestinale şi cele de comportament decât fetiţele. Un băiat din 54 are o astfel de problemă, faţă de o fată din 252. Acesta a fost cel mai mare şi divers studiu care a făcut legătura între tulburările gastrointestinale şi cele de comportament.

REZULTATE INEDITE Nu cu mult timp în urmă, specialiştii Centrului Medical „Israel Deaconess“ din Boston, SUA, au efectuat primul studiu menit a creşte abilităţile sociale ale oamenilor diagnosticaţi cu autism, prin stimularea magnetică a creierului, iar rezultatele sunt dătătoare de speranţe. Oamenii diagnosticaţi cu autism au mari probleme în a socializa cu semenii lor. Studii precedente au arătat că o anumită zonă a creierului, cortexul prefrontal dorsomedial (dmPFC), este mai puţin activă în rândul persoanelor cu autism. Este partea creierului corelată înţelegerii gândurilor, credinţelor şi intenţiilor altora. Cercetătorii s-au întrebat dacă prin folosirea repetitivă a stimulării magnetice transcraniene, care presupune transmiterea unor impulsuri magnetice puternice şi scurte prin scalp, pentru a spori activitatea din această regiune cerebrală, ar putea ajuta persoanele cu autism să se descurce mai bine în situaţiile sociale. Echipa a realizat un test pe 28 de subiecţi diagnosticaţi cu autism sau sindromul Asperger. Unii participanţi au primit 15 minute de rTMS timp de zece zile, în timp ce alţii nu au avut parte de acelaşi tratament, dar au experimentat toate celelalte aspecte, cum ar fi plasarea electrozilor pe cap, experimentând aceleaşi vibraţii şi sunete.

Participanţii au trecut apoi printr-o serie de teste menite să le evalueze abilităţile sociale înainte şi după terapie. Rezultatele au arătat că aceia care au beneficiat de rTMS au avut abilităţi sociale îmbunătăţite după o lună. De exemplu, o femeie a început să îi facă un ceai surorii sale care învăţa pentru un examen, sugerând că înţelegea stadiul emoţional al acesteia, şi a vrut să o ajute. Terapia a redus şi anxietatea, după cum au arătat rezultatele unui chestionar standardizat care măsoară reacţiile faţă de interacţiunile dificile, încărcate emoţional, cu alţii. Astfel de schimbări nu au fost observate şi în cazul persoanelor care au primit tratamentul placebo. Cu toate acestea, participanţii nu au arătat semne de îmbunătăţire în sarcinile computerizate proiectate pentru a testa dacă aceştia puteau deduce stadiul mental al altora.

Taguri articol


12