Șeful Casei Județene de Asigurări de Sănătate Constanța, jr. Dragoș Poteleanu, a prezentat, vineri, noi informații despre distribuirea cardurilor naționale de sănătate. După 1 mai 2015, cardul național de sănătate va deveni obligatoriu în sistemul sanitar, așa că toți cei care nu au intrat în posesia lui trebuie să se grăbească. Cel mai probabil din martie, la Constanța, vor ajuta la distribuirea cardurilor și unii medici de familie, dar va rămâne funcțional și sistemul pus la punct de CJAS, mai exact de intrare în posesia lor direct de la sediul instituției.
După 1 mai 2015, cardul național de sănătate va deveni obligatoriu în sistemul sanitar, așa că toți cei care nu au intrat în posesia lor trebui să se grăbească. Cardul este deja funcțional de la începutul lunii februarie, dar nu este obligatoriu. Cei care îl au deja pot merge la medicul de familie pentru a-l activa, asta dacă respectivul doctor are cititorul de card. Operațiunea durează 15 secunde, iar inscripționarea - nici măcar un minut, a precizat, într-o conferință, președintele/director al Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Constanța, jr. Dragoș Poteleanu. ”Persoanele care din diferite motive, de exemplu religioase, refuză să intre în posesia cardului vor folosi acea adeverință-tip cu o valabilitate de trei luni. Acele persoane vor trebui să facă un drum obligatoriu la CJAS, la trei luni, cu documentele justificative pentru a ridica adeverința”, a explicat șeful CJAS. Tot el a menționat că, în prezent, la sediul CJAS Constanța sunt aproximativ 38.000 de carduri de sănătate. ”Lista cu numele posesorilor este pe site-ul Casei, www.casct.ro. Oricine o poate verifica. Eficient ar fi pentru noi să se acceseze mai mult adresa de e-mail cardnational@casct.ro, pentru că la telefon e puțin mai complicat să răspundă cineva imediat, dat fiind faptul că este un flux permanent de cetățeni care își cer cardul și între timp să se și răspundă la telefon e mai complicat”, a recomandat jr. Poteleanu.
AJUTOR ȘI DE LA MEDICI Dacă inițial medicii de familie au spus un ”nu” hotărât distribuirii cardurilor de sănătate, în ultima perioadă mulți au înțeles că vin în ajutorul propriilor pacienți, așa că au acceptat să le ia de la sediile caselor de sănătate și să le dea ei asiguraților. Și la Constanța sunt medici de familie care au dorit colaborarea cu CJAS. Astfel, din totalul de 407 doctori, până în prezent 109 medici de familie au acceptat să preia cardurile. ”Procesul continuă, îi întrebăm permanent pe cei (medici de familie - n.r.) care nu au răspuns. În momentul în care medicul de familie va prelua aceste carduri, într-o perioadă de 12 luni va trebui să le distribuie. După 12 luni, ele vor fi returnate Casei, arhivate și păstrate până când solicitantul va veni la Casă să le ia”, a spus președintele/director al CJAS. Distribuirea se face în paralel, și la Casă, dar și prin medicii de familie, în cazul celor din urmă cel mai probabil din martie.
”LUAȚI-VĂ CARDUL ÎNAPOI, SATANIȘTILOR!” Până acum s-au distribuit peste 2.100 de carduri de sănătate, de la sediul Casei. La Constanța, numărul persoanelor care au refuzat cardul este mic, 10 - 15. ”Au venit personal și l-au lăsat, dar nu au spus unde lucrează, cine sunt. Avem un caz care nici măcar nu a dat adresa, pe plicul respectiv ne-a scris doar... „luați-vă cardul înapoi, sataniștilor!“”, a spus jr. Poteleanu. Șeful CJAS a explicat că ”cei care refuză cardul, atunci când vin la prima solicitare a adeverinței, vor trebui să depună o declarație pe propria răspundere privind refuzul instrumentului”. Precizăm că în 2 februarie a fost publicată în „Monitorul Oficial al României“ o Hotărâre de Guvern (nr. 49) care aprobă normele metodologice de aplicare a prevederilor referitoare la cardul național de sănătate. În total, aproape 430.000 de carduri au fost distribuite la Constanța. În ediția online, www.telegrafonline.ro, se regăsesc câteva dintre situațiile întâlnite până acum la cererea cardurilor, dar și ce explicații are șeful CJAS.
SITUAȚII ÎNTÂLNITE Persoanele care nu au intrat în posesia cardurilor de sănătate prin intermediul Poștei trebuie să meargă la sediul CJAS să le ridice, depunând o cerere-tip ce se găsește la sediu. Ele revin după cinci zile pentru a le ridica. Printre situațiile întâlnite până acum, șeful CJAS a precizat că sunt persoane care au cerut cardurile, dar fără ca ele să existe la sediul CJAS. Aceste persoane trebuie să aștepte. ”Poate se regăsesc în tranșa a doua. Se distribuie deja de vreo două săptămâni alte 45.000 de carduri. Procesul se va întinde probabil până la sfârșitul lunii. Dacă nici atunci nu-l vor primi, ei vor face o cerere de eliberare card, cu dovada de asigurat. Noi le vom trimite către CNAS, care sunt titulari”, a explicat șeful CJAS. Totodată, sunt și situații când unii asigurați depun cererile respective, dar nu mai vin să-și ridice cardurile. ”Ne îngreunează munca. Se strâng prea multe cereri, așa că va fi greu să le dăm. Cel mai bine este să vină după cinci zile, iar dacă intervine ceva, să nu amâne prea mult ridicarea lor”, a spus jr. Poteleanu.
PLATĂ Asiguratul suportă contravaloarea cardului național în situația când solicită un duplicat, în caz de pierdere, furt, deteriorare sau modificare date personale. Singura dată când nu achită este din motive tehnice. ”Chiar zilele trecute am avut și carduri blocate. Ele se returnează către Casă. Vor fi eliberate duplicatele gratuit”, a adăugat jr. Poteleanu.