Abia s-a stins scandalul declanşat de interceptarea telefonică a convorbirilor ziariştilor de la agenţia Associated Press (AP) şi Casa Albă a trebuit să treacă în defensivă în faţa dezvăluirii altuia: supravegherea electronică a unui jurnalist de la Fox News. Purtătorul de cuvânt al preşedintelui Barack Obama a refuzat să se pronunţe despre ancheta în curs. „Împărtăşesc întru totul - şi cred că este cazul celei mai mari părţi a americanilor - convingerile preşedintelui potrivit cărora trebuie să avem o presă capabilă să efectueze jurnalism de investigaţie şi că trebuie să apărăm primul amendament al Constituţiei, care stipulează libertatea de expresie”, a dat asigurări Jay Carney la întâlnirea cotidiană cu presa.
În ediţia sa duminicală, „The Washington Post” a afirmat bazându-se pe documente că un corespondent al canalului de televiziune Fox News, James Rosen, fusese vizat în 2010 de o anchetă referitoare la scurgeri de informaţii despre Coreea de Nord, în care era implicat un responsabil de la Departamentul de Stat. Cotidianul a afirmat că Parchetul federal a utilizat informaţiile cardului magnetic de acces al lui James Rosen la Departamentul de Stat, a obţinut înregistrări ale convorbirilor sale telefonice pentru a izola originea scurgerilor şi chiar a obţinut un mandat pentru a-i accesa e-mail-ul privat. Dezvăluirea acestui caz are loc la o săptămână după ce AP anunţase că înregistrările convorbirilor de pe 20 dintre liniile sale telefonice, la Washington şi New York, utilizate de o sută de jurnalişti în două luni, fuseseră confiscate la cererea Parchetului federal.
Pentru a calma controversa, care se adaugă la cazul Benghazi şi la scandalul Fiscului, Casa Albă a anunţat reluarea în Congres a unei legi pentru protecţia jurnaliştilor, care fusese criticată în trecut de apărătorii libertăţii presei pentru combaterea fără limite a scurgerilor de informaţii confidenţiale. În replică, Consiliul Alianţei Europene a Agenţiilor de Presă (EANA), cu sediul la Viena, şi-a exprimat preocuparea şi consternarea faţă de informaţiile privind obţinerea pe ascuns de către autorităţile americane a înregistrărilor convorbirilor telefonice ale unor ziarişti, ceea ce reprezintă o încălcare gravă a libertăţii presei şi un atac la adresa unei organizaţii respectate pe plan mondial pentru activitatea sa jurnalistică independentă. Associated Press a denunţat, lunea trecută, intruziunea masivă şi fără precedent a Departamentului Justiţiei din SUA, care ar fi confiscat în secret înregistrări ale convorbirilor telefonice ale agenţiei, fapt justificat de secretarul Eric Holder prin existenţa unor scurgeri de informaţii confidenţiale ce au reprezentat o problemă gravă care îi punea în pericol pe cetăţenii americani.