Noi măsuri antiteroriste în Caucazul de Nord

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Noi măsuri antiteroriste în Caucazul de Nord

Externe 08 Aprilie 2010 / 00:00 439 accesări

Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a ordonat o nouă serie de măsuri în lupta împotriva terorismului în regiunea instabilă a Caucazului de Nord, a anunţat, miercuri, administraţia prezidenţială. Preşedintele a ordonat crearea unei misiuni speciale antiteroriste în Districtul Federal al Caucazului de Nord. Directorul serviciului federal de securitate, Aleksandr Bortnikov şi şeful Consiliului de Securitate rus, Aleksandr Bastrikin, urmează să creeze această unitate specială până la 19 aprilie. Medvedev a ordonat oficialilor să pregătească, până la sfârşitul lunii, o propunere privind un nou program de combatere a criminalităţii şi actelor teroriste în Caucazul de Nord. Administraţia prezidenţială a anunţat că procurorul general Iuri Ceaika, şeful Consiliului de Securitate, Aleksandr Bastrikin şi şeful administraţiei prezidenţiale, Serghei Narişkin, au ca termen data de 15 mai pentru a prezenta propuneri de înăsprire a pedepselor pentru complicii teroriştilor.

Medvedev a cerut, săptămâna trecută, măsuri dure împotriva persoanelor care furnizează orice formă de asistenţă pentru terorişti. Potrivit Kremlinului, ordinele preşedintelui pun capăt necesităţii de a lua în considerare specificul legislaţiei din Caucazul de Nord în planificarea şi implementarea măsurilor de optimizare a activităţii Ministerului de Interne. Aceste ordine intervin după o reuniune de urgenţă în Daghestan, săptămâna trecută, convocată de Medvedev, ca răspuns la atacurile teroriste din Moscova şi Daghestan, soldate cu moartea a peste 50 de persoane. Rusia se confruntă cu combatanţi militanţi în Caucazul de Nord de aproape două decenii, ţara fiind implicată şi în două războaie violente împotriva separatiştilor din Cecenia. Medvedev a creat Districtul Federal al Caucazului de Nord în urmă cu un an, ca parte a eforturilor de a îmbunătăţi economia regională şi a îndepărta astfel populaţia locală de grupările militante, dar, după atacurile de săptămâna trecută, agenda a revenit la problemele legate de securitate.

Terorismul este finanţat în Rusia de societăţi fictive, prin intermediul cărora se spală sume mari de bani, a anunţat, miercuri, reprezentantul Direcţiei Poliţiei Criminalistice din Moscova, Maksim Dementiev. Acesta a mai precizat că au fost recent înregistrate aproximativ 15 miliarde de ruble (375 de milioane de euro) legalizaţi. La rândul său, şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a declarat, a doua zi după dublul atentat comis la metroul din Moscova, că nu exclude posibilitatea ca acţiunile teroriste să fi fost organizate cu sprijin străin şi a subliniat că sursele de finanţare a terorismului trebuie să facă obiectul unei atenţii deosebite.

Taguri articol


12