Noi măsuri prohibitive pentru pescuit

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Într-un proiect de ordin al Ministerelor Agriculturii şi Mediului

Noi măsuri prohibitive pentru pescuit

Justiție 19 Februarie 2008 / 00:00 1034 accesări

Potrivit unui proiect de Ordin al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Durabile (MADR), postat pe site-ul instituţiei în 12 februarie, privind prohibiţia pescuitului în 2008, în apele Mării Negre se interzic pescuitul rechinului şi calcanului, în perioada 15 aprilie - 15 iunie, iar a delfinilor tot timpul anului. Ordinul, aflat timp de o lună în dezbatere publică, a fost propus de Ministerul Agriculturii şi cel al Mediului şi prevede instituirea unor măsuri de prohibiţie pentru pescuitul oricăror specii de peşti, crustacee, moluşte şi al altor vieţuitoare acvatice în bazinele piscicole naturale, pe o durată de 60 de zile, în perioada 14 aprilie - 12 iunie inclusiv, şi în apele care constituie frontieră de stat, pe o durată de 45 de zile, în perioada 14 aprilie - 28 mai inclusiv, cu excepţia celor prevăzute în ordin. În Complexul Razim-Sinoe şi lacurile litorale se instituie măsuri de prohibiţie pentru pescuitul oricăror specii de peşti şi alte vieţuitoare acvatice pe o durată de 90 de zile, în perioada 1 aprilie - 30 iunie inclusiv.

Se declară zone de protecţie pentru resursele acvatice vii: Dunărea Veche între confluenţa canalului Olguţa cu Dunărea Veche şi confluenţa Dunărea Veche cu Canalul Sulina (Mm 13+1.000), pe o durată de 275 de zile, în perioada 1 martie - 30 noiembrie inclusiv, cu excepţia pescuitului recreativ/sportiv, care se va desfăşura în afara perioadei de prohibiţie, cu eliberarea în mediul acvatic a peştelui şi a altor vieţuitoare acvatice capturate; sectorul de pe Dunărea Veche cuprins între confluenţa cu canalul Sulina (de la Mm 13+1.000) şi pînă la confluenţa cu canalul Sulina (Mm 8+600), în tot timpul anului, cu excepţia pescuitului recreativ/sportiv, care se va desfăşura în afara perioadei de prohibiţie, cu eliberarea în mediul acvatic a peştelui şi a altor vieţuitoare acvatice capturate; lacul Gîsca din Complexul Somova-Parcheş, în tot timpul anului; lacul Erenciuc, în tot timpul anului; cursul vechi al braţului Sfîntu Gheorghe din zonele rectificate, în tot timpul anului, cu excepţia pescuitului recreativ/sportiv, care se va desfăşura în afara perioadei de prohibiţie, cu eliberarea în mediul acvatic a peştelui şi a altor vieţuitoare acvatice capturate; pe braţul Sfîntu-Gheorghe, în perioada 15 februarie - 15 mai, cu excepţia pescuitului de reproducători de sturioni în stare vie (la km 25-29 şi km 47-54). De asemenea, zone de protecţie vor fi şi pe Braţul Chilia, în perioada 15 februarie - 15 mai, cu excepţia pescuitului de reproducători de sturioni în stare vie (între km 72 - 77 şi km 85 - 90, la Plauru). Totodată, se declară zonă cu regim de protecţie integrală pentru resursele acvatice vii din Marea Neagră zona strict protejată a Rezervaţiei Marine Vama Veche - 2 Mai şi a cărei limită dinspre mal este balizată.

Ştiuci, scrumbii şi păstrăvi

Potrivit ordinului, se interzice, în anumite perioade de timp şi zone, pescuitul ştiucii, păstrăvului indigen, lipanului şi scrumbiei. De asemenea, în apele Mării Negre se interzice recoltarea rapanei pe o durată de 60 de zile, în perioada 1 iulie - 29 august inclusiv şi a midiei fixate pe stînci şi diguri, în perioada 1 aprilie - 29 mai inclusiv, în anii 2008 - 2009.

SOS rechinii!

Cele mai multe dintre populaţiile de rechin au scăzut cu peste 95% faţă de efectivele din anii ’70 din cauza pescarilor care îi ucid pentru înotătoare sau care-i prind odată cu alţi peşti. Aceasta este concluzia experţilor de la Uniunea Mondială pentru Conservare (IUCN). Spre exemplu, specia rechin-fierăstrău va fi postată pe lista roşie a IUCN în 2008 ca specie aflată în pericol la nivel mondial din cauza pescuitului excesiv. Pescuitul excesiv de ton şi peşte spadă a făcut ca milioane de rechini să devină, în fiecare an, prăzi secundare. Reprezentanţii IUCN au declarat, în septembrie, că numărul rechinilor ciocan din Atlanticul de Est ar putea scădea cu 80% în următorii 25 de ani. Principala cauză a dispariţiei acestei specii nu o constituie carnea, care are un preţ scăzut, ci înotătoarele, cotate foarte scump pe piaţa delicateselor orientale.



12