Noi medicamente pentru boli rare vor putea fi luate compensat sau gratuit

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Potrivit ANMDM

Noi medicamente pentru boli rare vor putea fi luate compensat sau gratuit

Sănătate 10 Octombrie 2016 / 15:44 497 accesări

Opt molecule ce se adresează tratamentelor unor boli rare vor fi trimise Ministerului Sănătății de către Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (ANMDM), pentru includerea lor pe lista medicamentelor de care beneficiază asigurații, cu sau fără contribuție personală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, a informat, luni, președintele agenției, Nicolae Fotin. El a precizat, la conferința de deschidere a Școlii de Boli Rare pentru Jurnaliști - ediția a V-a, că cele opt medicamente destinate bolilor rare ar putea fi accesibile pacienților până la finalul acestui an, prin modificarea Hotărârii Guvernului nr. 720/2008 pentru aprobarea listei cuprinzând medicamente compensate și gratuite și introducerea acestora în lista menționată.

"De la ultima completare a Hotărârii, din luna august, simultan cu dezvoltarea de protocoale pentru moleculele care au intrat deja în listă, a continuat evaluarea noilor cereri și a medicamentelor care urmează să intre, astfel că, la următoarea propunere pe care sper să o trimitem către minister (Ministrul Sănătății - n.r.) în circuitul de avizare cât mai curând, (...) vom avea un număr de opt molecule pentru pacienți cu boli rare, acoperind indicații precum leucemia limfocitară cronică, boala Gaucher, angioedemul ereditar, mielomul multiplu, fibroză pulmonară, acromegalia. Ca o veste bună, o să avem încă opt medicamente care se adresează acestei patologii, propuse a fi aprobate prin hotărâre de guvern", a declarat Nicolae Fotin. Președintele ANMDM a adăugat că mai sunt în evaluare și vor intra la o altă propunere, încă trei medicamente ''orfane'', cele opt propuse în prezent urmând a fi disponibile pentru pacienți, cel mai probabil până la finalul anului în curs. "Sunt acum, în Hotărârea de Guvern, 27 de molecule de medicamente orfane, pentru pacienți cu boli rare, acoperind un număr de 31 de indicații pentru aceștia", a subliniat Fotin.

Chiar dacă sunt denumite boli rare, aceste afecțiuni sunt întâlnite, potrivit estimărilor specialiștilor, la peste 300 de milioane de persoane. Școala de Boli Rare pentru Jurnaliști este primul eveniment de tip training din domeniul bolilor rare organizat în România, dedicat informării jurnaliștilor din mass-media locală și națională. La ediția din acest an, ce se desfășoară în perioada 10-12 octombrie, la București, participă mai mulţi jurnaliști din țară şi din Capitală, ei discutând despre șase boli rare: fenilcetonuria, hemofilia, angioedem ereditar, fabry, leucemie mieloidă cronică și acondroplazia. Evenimentul este organizat de Alianța Națională pentru Boli Rare România (ANBRaRo), în parteneriat cu Asociația Română de Cancere Rare și Asociația Prader Willi din România.

Taguri articol


12