Noi modificări ale Codului Fiscal

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Noi modificări ale Codului Fiscal

Economie 01 Octombrie 2009 / 00:00 694 accesări

Ministerul Finantelor Publice (MFP) a elaborat un proiect de lege pentru modificarea Codului Fiscal, care vizează mai multe schimbări legislative. Potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea Codului Fiscal, veniturile din restituirea sau anularea unor dobînzi şi/sau penalităţi de întîrziere pentru care nu s-a acordat deducere nu vor mai fi luate în calculul profitului impozabil. În nota de fundamentare a proiectului de Cod Fiscal se arată că vor fi deduse la calculul profitului impozabil dobînzile, penalităţile şi majorările de întîrziere datorate de persoanele juridice române în cadrul contractelor economice încheiate cu persoane nerezidente şi/sau autorităţi străine. Astfel, vor fi scutite de la plata impozitului pe profit veniturile din anularea cheltuielilor pentru care nu s-a acordat deducere, veniturile din reducerea sau anularea provizioanelor pentru care nu s-a acordat deducere, veniturile din recuperarea cheltuielilor nedeductibile, precum şi veniturile din restituirea sau anularea unor dobînzi şi/sau penalităţi de întîrziere pentru care nu s-a acordat deducere.

Produsele de lux se vor ieftini

O altă modificare a Codului Fiscal se referă la eliminarea accizelor pentru produsele de lux. Astfel, iahturile, parfumurile, blănurile, armele de vînătoare, bijuteriile şi alte produse de lux ar putea fi mai ieftine începînd de anul viitor, cînd vor fi eliminate accizele aplicate în prezent. În nota de fundamentare a proiectului de ordonanţă se precizează că măsura este necesară pentru a evita declanşarea de către Comisia Europeană a procedurii de infringement împotriva României pentru aplicarea de accize stabilite în cote procentuale. România şi-a luat angajamentul faţă de Comisia Europeană de a modifica legislaţia naţională pînă la 31 decembrie 2009, cu aplicabilitate de la 1 ianuarie 2010, în sensul eliminării accizelor stabilite în cotă procentuală”, se spune în nota de fundamentare. În prezent, cele mai mari accize sînt aplicate la armele de vînătoare, caz în care taxa este de 100%, urmate de confecţii din blănuri naturale, cu accize de 45%. Cote semnificative se plătesc şi pentru parfumuri, caz în care acciza variază între 25% şi 35%, şi ape de toaletă - 10-15%. În cazul iahturilor, ambarcaţiunilor şi motoarelor peste 25 CP, acciza poate ajunge la 50% din valoare. Pentru bijuterii (cu excepţia verighetelor) se aplică în prezent o acciză de 10%, iar la cristale, taxa este de 15%.

Autorităţile locale vor emite deciziile de impunere pînă la 15 februarie

Potrivit proiectului de ordonanţă pentru modificarea Codului Fiscal, autorităţile locale vor fi obligate să emită şi să transmită contribuabililor pînă la data de 15 februarie a fiecărui an deciziile de impunere privind obligaţiile aferente impozitelor şi taxelor locale. „Autorităţile administraţiei publice locale şi organele speciale ale acestora, după caz, care sînt competente pentru stabilirea impozitelor şi taxelor locale sînt obligate să emită deciziile de impunere pînă la data de 15 februarie a fiecărui an. Deciziile se vor comunica contribuabililor în conformitate cu dispoziţiile referitoare la comunicarea actelor administrative fiscale din Codul de procedură fiscală”, se arată în proiectul de ordonanţă de urgenţă. De asemenea, ori de cîte ori se depun declaraţii, autorităţile administraţiei publice locale sau organele speciale ale acestora vor emite decizii de impunere în termen de 10 zile lucrătoare de la data depunerii declaraţiei.



12