Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, este decis să lupte împotriva oricăror tentative de a fi dus în Suedia pentru a fi judecat în dosarul de viol, a declarat avocatul său pentru BBC News online. Mark Stephens spune că acţiunile judiciare împotriva clientului său sunt un complot politic. Suedia a emis un mandat de arestare pentru Julian Assange joi, după ce WikiLeaks a publicat 250.000 de note diplomatice ameriane secrete. Mark Stephens afirmă că întregul caz a fost abandonat de procurorul-şef al Suediei în luna septembrie, dar după intervenţia unui politician suedez, nimeni altul decât noul procuror din Gothenburg care a demarat un nou caz. Avocatul a spus că a încercat să contacteze procurorii din luna august, iar clientul său a încercat să se vadă cu aceştia pentru a-şi reface onoarea.
Dezvăluirile WikiLeaks pun într-o lumină foarte proastă diplomaţia americană. Întrebat dacă Julian Assange se teme pentru viaţa sa, avocatul a afirmat: “Este interesant că oameni de foarte sus, ca Sarah Palin, au cerut ca el să fie vânat de forţele speciale americane. Am primit diverse indicii că el ar trebui asasinat, din surse credibile din întreaga lume”. Presiunile autorităţilor americane pentru oprirea dezvăluirilor WikiLeaks continuă. Serviciul de plată online cu sediul în SUA, PayPal, a anunţat că a blocat transferurile financiare în beneficiul WikiLeaks.
Publicarea celor 250.000 de note diplomatice americane provoacă o undă de şoc în cancelariile din lumea întreagă. SUA se pregătesc să organizeze o vastă remaniere a personalului lor diplomatic pentru a muta funcţionarii identificaţi în notele interne dezvăluite de WikiLeaks. “Administraţia Obama a programat o remaniere majoră a personalului său diplomatic, militar şi de informaţii în ambasadele americane din lumea întreagă, considerând că WikiLeaks a făcut activitatea sa imposibilă, chiar periculoasă”, a titrat site-ul The Daily Beast, specializat în politică americană. Printre aceştia, un candidat evident la plecare pare să fie ambasadorul american în Libia, Gene Cretz, care, într-o notă adresată în 2009 Washingtonului, afirma că Muammar Kadhafi nu se deplasează niciodată fără o blondă voluptoasă de origine ucraineană.
Diplomaţii americani aflaţi în post la Beijing suspectau oficialii chinezi în cazul atacului cibernetic împotriva Google, potrivit notelor diplomatice dezvăluite de WikiLeaks. China a calificat drept absurdă afirmaţia, fără alte comentarii. Aceste telegrame îi desemnează pe Li Changchun, membru al Biroului politic responsabil de propagandă, şi pe Zhou Yongkang, oficialul cu rangul cel mai înalt din domeniul securităţii, drept organizatorii atacului cibernetic împotriva Google. SUA au evocat şi în trecut ofensive de piratare informatică originare din China, dar s-au ferit până în prezent să denunţe public regimul de la Beijing.
La rândul său, Hillary Clinton susţine că Arabia Saudită este cea mai mare sursă de fonduri pentru grupurile islamiste, cum ar fi miliţiile Taliban afgane sau Lashkar-e-Taiba, dar Guvernul saudit este reticent faţă de întreruperea fluxului de bani. Secretarul de Stat american le-a cerut diplomaţilor să îşi dubleze eforturile pentru ca banii din Golful Persic să nu mai ajungă la extremiştii din Pakistan şi Afganistan. Problema este acută în Arabia Saudită, unde militanţii care solicită fonduri intră în ţară deghizaţi în pelerini, înfiinţează firme fantomă pentru spălarea de bani şi primesc finanţare din partea organizaţiilor umanitare susţinute de stat. Numărul doi în ierarhia al-Qaida, Ayman al-Zawahiri, ordonase atacuri teroriste împotriva preşedintelui american George W. Bush, secretarului de Stat Condoleezza Rice şi premierul britanic Gordon Brown la Jocurile Olimpice de la Beijing din 2008.
Pe de altă parte, dintr-o telegramă trimisă de ambasadorul SUA în Belgia, Howard Gutman, la Washington, publicată de WikiLeaks, reiese că, în opinia sa, natura haotică a reuniunii de la Copenhaga asupra modificărilor climatice, în decembrie 2009, a îndepărat UE de negocierile finale cruciale între SUA şi China. Rezultatul a fost un acord mai slab decât se spera. Preşedintele UE, Herman Van Rompuy, crede că Europa a fost total exclusă şi prost tratată, refuzând să accepte opinia ambasadorului american, potrivit căruia natura haotică a summit-ului de la Copenhaga, din 2009, a fost cauza eşecului. În contextul în care, în prezent, la Cancun, în Mexic, are loc, în perioada 29 noiembrie - 10 decembrie, summit-ul climatic ONU, telegrama arată că Herman Van Rompuy a renunţat la întâlnirile multilaterale încă de acum un an. În opinia sa, numai unificarea poziţiei Europei asupra acţiunilor vizând schimbările climatice, urmată de negocieri bilaterale cu SUA şi în final negocieri tripartite cu China, vor avea succes.
Într-o telegramă americană trimisă în noiembrie 2009, Franţa este pregătită să furnizeze Braziliei codurile informatice ale avionului francez de luptă de tip Rafale, în cazul în care acesta este achiziţionat de brazilieni. Cu avionul de tip Rafale, care, până în prezent, nu a fost vândut niciodată în străinătate, Franţa speră să îndepărteze concurenţa avioanelor americane F/A-18 Super Hornet şi suedeze Grippen. “Francezii au garantat, de la început, brazilienilor că le vor livra codurile informatice ale avionului de tip Rafale, reprezentând nucleul numeric al aparatului, un gest pe care alţi concurenţi au fost reticenţi să-l facă”, adaugă diplomatul american aflat la post în Brazilia. Franţa vizează furnizarea a 36 de avioane de luptă multirol, în cadrul unui contract de miliarde de dolari.