Noi proiecte cultural-educative la Alianţa Franceză

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Noi proiecte cultural-educative la Alianţa Franceză

Cultură 28 Ianuarie 2014 / 00:00 2850 accesări

Alianţa Franceză din Constanţa (AFC), la fel ca „suratele” ei de peste tot în lume, are două misiuni fundamentale: organizarea cursurilor de limba franceză pentru publicul larg şi promovarea culturii din patria lui Moliere şi a culturilor francofone. Din acest an, AFC şi-a propus să intensifice măsurile de promovare a celor două obiective printr-o serie de activităţi cultural-educative diversificate, dedicate copiilor, tinerilor, dar şi adulţilor.

Evenimentul de lansare a proiectelor pentru anul 2014 a avut loc ieri, la sediul AFC, într-o conferinţă de presă la care au luat parte preşedintele instituţiei, Ileana Meheleanu, vicepreşedintele Janetta Bărăitaru şi directorul responsabil de cursuri, Marinela Mitrenga.

Astfel, pe lângă deja tradiţionalele evenimente (Săptămâna Francofoniei din luna martie, „Fete de la musique” - 21 iunie, Salonul Internaţional al Benzii Desenate - octombrie, „Rencontres du francais vivant” - noiembrie), în programul activităţilor din 2014 au fost introduse noi proiecte.

O ALIANŢĂ A CELOR MICI CU LIMBA FRANCEZĂ Unul dintre acestea, „Alliance pour un jour, alliance pour la vie”, constă în vizite săptămânale ale elevilor, din ciclul primar şi gimnazial, la sediul AFC. „Poate aceste vizite la Alianţa Franceză vor deveni o alianţă a celor mici cu limba franceză”, a spus directorul responsabil de cursuri al AFC, Marinela Mitrenga.

Prima vizită, cea a micuţilor din clasa a III-a de la Colegiul Pedagogic „Constantin Brătescu”, e programată mâine, de la ora 10.30. O expoziţie menită să releve Franţa aşa cum a fost ea văzută de pictorii români, cu lucrări din patrimoniul Muzeului de Artă Constanţa şi al altor instituţii, este programată în iulie. De asemenea, cei 100 de ani trecuţi de la izbucnirea Primului Război Mondial şi cei 70 de ani de la victoria împotriva nazismului vor fi marcaţi în proiectul „Commémoration des valeurs pérennes partagées”.

Pentru adulţi există proiectul „Le francais et les métiers de la mer”, dedicat celor interesaţi de domeniul navigaţie, dar şi cursurile de franceză medicală, pentru turism şi hotelărie şi cele pentru cei care doresc să se stabilească definitiv în Canada şi trebuie să susţină interviul obligatoriu, AFC fiind instituţie acreditată pentru examenele TEF (Test de evaluare limba franceză) şi TEFaQ (Test de evaluare limba franceză Quebec). De asemenea, înscrierile pentru sesiunile DELF (diplomă de studii în limba franceză) şi DALF (diplomă de limbă franceză aprofundată) se vor încheia pe 7 februarie.

UN NOU CONSILIU DE ADMINISTRAŢIE Din 14 decembrie 2013, când s-a desfăşurat adunarea generală, conform noului statut aprobat de Fundaţia Alliance Français din Paris, AFC are un nou Consiliu de Administraţie (CA), ales în conformitate cu regulamentul de funcţionare al tuturor Alianţelor Franceze din lume. Acesta este format din: Ileana Meheleanu - director, Janetta Bărăitaru şi Cristina Tamaş - vicepreşedinţi, respectiv Romeo Stavăr-Vergea şi consulul onorific al Franţei la Constanţa, Doru Glăvan - membri. CA al AFC este sprijinit de un consiliu consultativ format dintr-un director - Veronica Ozun, un director de cursuri - Marinela Mitrenga şi un director responsabil cu activităţi culturale - Doina Păuleanu, care conduce şi Muzeul de Artă. Cele două consilii îşi vor desfăşura activitatea timp de trei ani, până la noile alegeri.



12