La o zi după ce secretarul american de Stat Hillary Clinton a avertizat că timpul în care preşedintele Bashar al-Assad poate să pună în practică promisiunile de reformă se scurge, în Siria s-au declanşat noi proteste antiguvernamentale. Manifestanţii au ieşit pe străzi, aşa cum au făcut în fiecare zi de vineri de la izbucnirea protestelor faţă de regimul al-Assad, la mijlocul lunii martie. „Astăzi este „vinerea plecării” în cursul căreia trimitem un mesaj criminalului şi complicilor săi”, au scris activiştii pe site-ul Syrian Revolution 2011. „Pleacă acum, înainte să vină momentul în care nu vei mai găsi cale de scăpare”, au adăugat aceştia.
Reprimarea violentă a manifestaţiilor de către forţele guvernamentale s-a soldat cu moartea a peste 1.300 de persoane, iar alte 10.000 au fost arestate, potrivit organizaţiilor pentru drepturile omului şi medicilor. Autorităţile au anunţat că şi sute de militari şi poliţişti au fost ucişi. Manifestanţi au ieşit şi joi noapte pe străzi, în oraşele Hama, Lattakia şi Homs, scandând „Oamenii vor schimbarea regimului”. Regimul al-Assad se confruntă cu critici din partea comunităţii internaţionale, pentru modul în care administrează criza din ţară.
Nici în exterior opoziţia siriană nu are prea mult succes. „Refuzul opoziţiei siriene de a discuta cu oficialii de la Damasc este inacceptabil”, a declarat ieri ministrul rus al Afacerilor Externe Serghei Lavrov. „Dacă opoziţia este cu adevărat interesată de societate şi stat, atunci este pur şi simplu inacceptabilă blocarea propunerilor de dialog”, a afirmat acesta după o întâlnire cu omologul francez Alain Juppe. Potivit lui Serghei Lavrov, opoziţia siriană ar trebui să se abţină de la atitudinea de respingere a compromisului şi să nu ignore propunerile regimului de la Damasc. „Orice formă de violenţă în Siria ar trebui oprită şi ar trebui să apară reformele din interior”, a declarat la rândul său Alain Juppe. Franţa nu înţelege argumentele invocate de unele state împotriva proiectului de rezoluţie a Consiliului de Securitate pe tema Siriei. Proiectul de rezoluţie nu prevede ingerinţa militară, cum a fost în cazul Libiei. Alain Juppe a subliniat că lumea nu mai poate închide ochii în faţa situaţiei din Siria, iar Consiliul de Securitate va trebui să acţioneze.