Noi proteste laTunis

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Noi proteste laTunis

Externe 24 Ianuarie 2011 / 00:00 291 accesări

Câteva mii de tunisieni, între care numeroşi poliţişti, au manifestat, din nou, sâmbătă, împotriva Guvernului de tranziţie dominat de membri ai fostului regim, în timp ce o Caravană a eliberării a plecat din provincie spre Tunis cu scopul de a înlătura echipa de la putere. Promisiunile de ruptură afişate anterior de premierul Mohamed Ghannouchi nu au fost suficiente, astfel că mişcarea de contestare a continuat în stradă, cu o serie de revendicări sociale la Tunis.

În condiţiile în care cursurile urmau să fie reluate astăzi la şcolile primare, închise ca toate instituţiile de învăţământ din data de 10 ianuarie, Uniunea Generală a Muncitorilor Tunisieni (UGTT) a anunţat că învăţătorii ar urma să se alăture contestării printr-o grevă pe termen nelimitat, până la dizolvarea Guvernului. Acesta era scopul proclamat şi de organizatorii marşului spre capitală, care spre seară reunise deja sute de persoane în regiunea de centru-vest a ţării, unde a început Revoluţia Iasomiei. Plecaţi de la Menzel Bouzaiane, la 280 de kilometri la sud de capitală, unde au fost împuşcate de poliţie primele victime ale revoltei populare care a antrenat căderea regimului preşedintelui Zine El Abidine Ben Ali, participanţii la marş au ajuns spre seară la Regueb, la 260 de kilometri la sud de Tunis, unde urmau să fie găzduiţi de populaţie. Şi la Tunis, în cea de-a doua zi de doliu naţional, mii de persoane au manifestat în centrul oraşului, pe bulevardul Habib Bourguiba, în faţa sediului Guvernului sau la sediul UGTT. Şi la Paris şi în mai multe oraşe franceze, mai multe mii de persoane au manifestat, sâmbătă, pentru susţinerea Revoluţiei Iasomiei şi pentru a cere plecarea unor lideri ai fostului regim al lui Ben Ali din Guvernul de tranziţie.

Încercând să detensioneze situaţia, premierul Mohammed Ghannouchi a promis deja că se va retrage din politică după perioada de tranziţie. Într-un interviu televizat, acesta a anunţat că toate legile antidemocratice vor fi abrogate, inclusiv legea electorală, cea antiteroristă şi codul presei. Într-un semn al deschiderii democratice promise, vama a anunţat sâmbătă eliminarea autorizaţiei prealabile importurilor de cărţi, reviste şi filme, o veritabilă cenzură exercitată de vechiul regim. Premierul tunisian a discutat cu şefa diplomaţiei americane, Hillary Clinton, şi cu premierul francez, Francois Fillon. Hillary Clinton şi-a afirmat solidaritatea cu poporul tunisian şi sprijinul ţării sale pentru noua orientare a Tunisiei, în timp ce premierul Fillon a exprimat sprijinul Franţei în toate domeniile. Congresul pentru Republică, partidul opozantului istoric Moncef Marzouki, reprezentant al stângii laice revenit marţi din exil din Franţa, doreşte însă crearea unui Consiliu naţional responsabil cu redactarea unei noi Constituţii. La rândul său, liderul mişcării islamiste interzise Ennahdha, aflat în exil la Londra, a declarat că speră să revină foarte curând în Tunisia.

Potrivit presei elveţiene de sâmbătă, un avion aparţinând unor membri ai anturajului fostului preşedinte tunisian Zine El Abidine Ben Ali a fost blocat pe aeroportul din Geneva, în condiţiile în care Elveţia a decis să îngheţe bunurile fostului şef de stat şi ale anturajului său. Ieri, agenţia oficială TAP a anunţat că doi dintre colaboratorii cei mai apropiaţi ai preşedintelui înlăturat de la putere sunt consemnaţi la domiciliu, iar un al treilea este căutat activ.

Taguri articol


12