Noi raiduri aeriene desfășurate ieri, la primele ore, de Arabia Saudită au vizat pozițiile rebelilor houthi din sudul Yemenului, mai ales la Aden, unde populația este grav afectată de criza umanitară. Loviturile coaliției arabe conduse de Riad au continuat până spre ora locală 6.00 și au vizat baraje și poziții ale rebelilor șiiți de la intrările în orașul-port Aden. În timpul nopții de duminică spre luni, în mai multe cartiere din Aden au avut loc lupte între milițiile loiale președintelui Abd-Rabbu Mansur Hadi, pe de o parte, și rebelii șiiți houthi și forțe fidele fostului președinte Ali Abdallah Saleh, pe de altă parte. Potrivit unui militant pro-Hadi care locuiește în Aden, ”de la finalul lunii martie a început un exod masiv al familiilor, care părăsesc orașul, de teama intensificării confruntărilor armate. Școlile, universitățile și întreprinderile publice și private au fost închise”. Populația din Aden suferă mai ales din cauza lipsei alimentelor, potrivit organizațiilor umanitare. Loviturile aeriene au vizat ieri și pozițiile houthi din provincia Chabwa, conform unor martori. Plecați în septembrie din bastionul Saada, situat în nordul Yemenului, rebelii houthi au preluat controlul asupra capitalei Sanaa, regiunilor din centrul și vestul țării, ca și a unor părți din sudul țării, ceea ce a provocat intervenția unei coaliții arabe conduse de Arabia Saudită. Riadul acuză Iranul că îi înarmează pe rebelii houthi din Yemen, acuzație respinsă însă de Teheran.
ROMÂNI EVACUAȚI DIN INFERN Alți 10 cetățeni români și un membru de familie au fost evacuați duminică din Yemen, a informat Ministerul Afacerilor Externe. Potrivit sursei citate, este vorba despre un grup de șapte cetățeni români, evacuați din Yemen către Khartoum (Sudan), cu un avion al Organizației Internaționale pentru Migrație. ”Acesta este primul zbor din ultimele patru zile, perioadă în care toate cursele aeriene planificate de către Organizația Internațională pentru Migrație, împreună cu Uniunea Europeană, în vederea evacuării cetățenilor străini din Yemen, au fost anulate în absența autorizației de survol din partea autorităților competente ale Republicii Yemen”, precizează sursa citată.
MAE, prin intermediul misiunilor diplomatice române la Abu Dhabi și Khartoum, a menținut legătura permanentă cu autoritățile din zonă, cu cei șapte cetățeni români, cu Organizația Internațională pentru Migrație și a monitorizat întreaga deplasare a acestora pe traseul Yemen (Sanaa) - Khartoum, se mai arată în comunicat. Cetățenii români au fost asistați de Organizația Internațională pentru Migrație pentru îndeplinirea formalităților de îmbarcare la aeronavă. De asemenea, conform sursei citate, un alt grup de patru persoane, trei cetățeni români și un membru de familie, cetățean yemenit, a fost evacuat în siguranță, pe cale terestră, din Taizz către Arabia Saudită și pe tot parcursul traseului s-a aflat în legătură cu ambasada României la Abu Dhabi. MAE continuă eforturile de evacuare în siguranță a cetățenilor români aflați în Yemen și rămâne în legătură permanentă atât cu aceștia, cât și cu toate autoritățile competente din regiune. Evacuările au fost posibile datorită eforturilor conjugate ale celulei de criză activate de către MAE și ale celor patru misiuni diplomatice române de la Abu Dhabi, Khartoum, Riad și Cairo. Până în prezent au fost evacuați din Yemen, de la începutul crizei, 35 cetățeni români și patru membri de familie.