Noi recruţi la Vatican

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Noi recruţi la Vatican

Monden 08 Mai 2014 / 00:00 525 accesări

Un număr de 30 de noi gardieni elveţieni au jurat credinţă Suveranului Pontif. Papa Francisc le-a cerut să arboreze ”o mină senină” pentru vizitatorii cetăţii papale, asupra căreia garda veghează de aproape cinci secole. ”Jur să-i servesc cu fidelitate, loialitate şi bună credinţă pe Suveranul Pontif şi pe legitimii săi succesori, să mă dedic lor cu toate forţele mele, sacrificând, dacă va fi necesar, viaţa mea pentru a-i apăra”, a fost jurământul rostit de cei 30 de noi gardieni în faţa Monseniorului Giovanni Angelo Becciu, numărul 3 de la Vatican, care-l reprezintă pe Papa Francisc.

Noii recruţi sunt primiţi în fiecare an la această dată, în amintirea evenimentului denumit Il Sacco di Roma. Atacaţi de trupele lui Carol Quintul, cei 189 de gardieni elvețieni l-au apărat în acea zi pe Papa cu preţul vieţii lor. Doar 42 dintre ei au supravieţuit. După aproape cinci secole de la acel eveniment, depunerea jurământului este un moment extrem de important în viaţa unui membru al gărzii. ”Atunci când juri pe drapelul gărzii, în cuirasă şi uniformă de mare gală, juri pentru întreaga viaţă. Devii gardian o dată, eşti gardian pentru totdeauna”, se spune pe site-ul oficial al Gărzii elveţiene. Îmbrăcaţi în uniforma lor de paradă, recognoscibili după culorile roşu, galben şi albastru, recruţii şi-au făcut apariţia în zgomotul tamburinelor, după cum o arată imaginile video ale site-ului, difuzate de televiziunea elveţiană RTS. Printre noile gărzi de numără şi Philippe Mayoraz, un tânăr elveţian de 24 de ani. Acesta s-a raliat gărzii pontificale în urmă cu şase luni, însă nu a putut depune jurământul decât marţea aceasta, alături de cei 29 de camarazi ai săi. Intervievat săptămâna trecută de cotidianul elveţian ”Le Temps”, Philippe Mayoraz a recunoscut că se bucură că nu mai este văzut de gărzile mai în vârstă drept ”un simplu recrut”.

”Sunteţi chemaţi să oferiţi o mărturie creştină, senină şi veselă tuturor celor care vin la Vatican. Nu uniforma, ci cel care o poartă trebuie să-i impresioneze pe alţii prin gentileţe, spirit ospitalier, prin atitudinea caritabilă faţă de toţi”, acestea au fost cuvintele cu care Papa Francisc i-a primit, luni, în audienţă pe cei 30 de viitori gardieni. A te ralia gărzii elveţiene pontificale este mai mult decât o misiune de protecţie, garantare a securității imediate a Papei Francisc şi supraveghere a reşedinţei sale, este o stare de spirit. Dintre condiţiile ce trebuie să fie întrunite pentru a putea deveni membru al gărzii, enumerate pe site-ul oficial, prima este cea de a fi catolic practicant. În aşa măsură încât garda elveţiană este considerată ”o carte de vizită” a Suveranului Pontif. Însă nu devine gardian elveţian oricine îşi doreşte. Trebuie, de asemenea, să fii de naţionalitate elveţiană, să ai o sănătate şi o reputaţie ireproşabile, să fii celibatar şi să ai mai mult de 30 de ani. Nu în ultimul rând, pentru a depune jurământul, trebuie să fi absolvit şcoala de recruţi a armatei elveţiene, pentru a avea formaţie militară. De altfel, gărzile elveţiene nu sunt doar aceşti halebardieri pe care toţi turiştii îi fotografiază la Vatican, ei au o viaţă şi în afara serviciului lor de zi cu zi. În timpul lor liber, unii dintre ei joacă fotbal. Garda are o echipă de fotbal, FC Guardia, după cum aminteşte site-ul său oficial. Echipa evoluează în liga vaticană şi înfruntă echipa jandarmilor Vaticanului sau pe cea a gardienilor de la muzee. Alţi membri ai Gărzii aleg muzica.

În timpul audienţei transmise de Radio Vatican, Papa Francisc i-a sfătuit ”să acorde importanţă vieţii lor comunitare, împărtăşirii momentelor fericite şi celor mai dificile, fără să ignore cine dintre ei se află în dificultate şi are uneori nevoie de un zâmbet, de un gest de încurajare şi de prietenie, evitând formarea unei distanţe negative care să separe camarazii şi care, în viaţa tuturor oamenilor din lume, poate genera dispreţ, marginalizare sau rasism”.

Taguri articol


12