Noi rezerve de hidrocarburi descoperite în mai multe perimetre din România

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Rezervele actuale s-ar putea epuiza în aproape 23 de ani

Noi rezerve de hidrocarburi descoperite în mai multe perimetre din România

Justiție 13 Decembrie 2014 / 00:00 793 accesări

Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) propune Guvernului să prelungească cu 16 ani, până în 2030, nouă acorduri de concesiune încheiate cu compania de stat Romgaz Mediaş (SNG), după ce producătorul de gaze a descoperit noi resurse de hidrocarburi. Acordurile de concesiune pentru perimetrele de dezvoltare-exploatare şi exploatare petrolieră Bozed Vest, Corunca Nord, Cugmed, Enciu, Gliceana, Şincai, Glăvineşti, Tămăşeşti şi Vlideni au fost aprobate de Guvern prin HG în 2004 şi sunt valabile până la sfârşitul acestui an, potrivit datelor ANRM.

Contactați de Mediafax, reprezentanţii Romgaz nu au oferit detalii referitoare la noile rezerve de hidrocarburi descoperite în perimetrele menţionate, precizând că o astfel de informaţie nu intră sub incidenţa informaţiilor de interes public. Perimetrele Bozed Vest, Corunca Nord şi Șincai se află în judeţul Mureş, perimetrele Găiceana şi Glăvăneşti în judeţul Bacău, Cuşmed în Harghita, Enciu în Bistriţa-Năsăud, Tămăşeşti în Gorj, iar Vlădeni - în judeţul Dâmboviţa. Acordurile petroliere sunt încheiate între ANRM şi companiile petroliere, dar pentru a intra în vigoare trebuie aprobate de Guvern. Având în vedere că Romgaz a descoperit în perimetrele Bozed Vest, Corunca Nord, Cugmed, Enciu, Gliceana şi Şincai resurse suplimentare de petrol, ANRM propune un proiect de Hotărâre de Guvern pentru prelungirea acordurilor până în 2030. De asemenea, în perimetrele Glăvineşti şi Tămăşeşti Romgaz a identificat rezerve suplimentare de gaze naturale, astfel că ANRM propune prelungirea acordurilor actuale de concesiune tot până în 2030. În perimetrul Vlideni, Romgaz deţine integral drepturile pentru producţia actuală de gaze naturale. Şi în acest perimetru au fost identificate noi rezerve de gaze naturale, iar acordul petrolier aprobat de guvern în 2004 este propus să fie prelungit tot până în 2030. Pentru producţia suplimentară de gaze naturale din perimetrul Vlideni, Romgaz deţine 50% din drepturi, iar compania Amromco Energy deţine 50%.

România dispune de rezerve sigure de ţiţei de 60 milioane de tone, precum şi de rezerve geologice de 2 miliarde de tone, iar rezervele actuale s-ar putea epuiza în aproape 23 de ani.

Taguri articol


12