Noi scandaluri de corupţie decimează clasa politică britanică

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Noi scandaluri de corupţie decimează clasa politică britanică

Externe 12 Octombrie 2009 / 00:00 445 accesări

Premierul Marii Britanii s-ar putea număra printre politicienii obligaţi să returneze statului fonduri decontate, în cadrul unei anchete care vizează suma de un milion de lire sterline (aproximativ 1,1 milioane de euro). Potrivit BBC, este foarte probabil că şi Gordon Brown va fi rugat să îşi justifice cheltuielile din fonduri publice. Premierul se pare că deja a plătit 150 de lire (162 de euro) după ce solicitase din greşeală decontarea de două ori a unei lucrări la instalaţia sanitară a locuinţei. În luna mai, presa britanică a dezvăluit că Gordon Brown i-a plătit fratelui său, Andrew, suma de 6.577 de lire pentru a contracta servicii de curăţenie destinate apartamentului său oficial. Ancheta declanşată de Sir Thomas Legg pare să se concentreze pe modul în care au fost folosite fondurile publice pentru întreţinerea sau reamenajarea locuinţelor oficiale ale demnitarilor. Există posibilitatea ca alţi 50 de parlamentari să fie nevoiţi să demisioneze din Camera Comunelor din cauza investigaţiei.

La rîndul său, fostul premier britanic Tony Blair, favorit pentru funcţia de preşedinte al UE, este acuzat că a acceptat zeci de mii de lire sterline, echivalentul a zeci de mii de euro, din partea unui miliardar care militează pentru aderarea Ucrainei la UE. Victor Pinciuk, care militează în favoarea aderării Ucrainei la UE, l-a angajat pe fostul ministru laburist britanic Stephen Byers pentru susţinerea ambiţiilor sale şi l-ar fi plătit pe Tony Blair pentru un discurs susţinut în Ucraina. Diplomaţii ucraineni pregătesc lansarea unei campanii în favoarea aderării, la începutul anului următor, iar Tony Blair este considerat principalul aliat. Numeroase ţări europene susţin consolidarea relaţiilor economice cu Ucraina, dar nu s-au pronunţat direct în favoarea aderării ţării la UE. Unele ţări, în special Germania, se tem că o apropiere de Ucraina ar afecta relaţiile cu Rusia. Activităţile lui Tony Blair şi legăturile acestuia cu oameni de afaceri, precum Victor Pinciuk, vor fi analizate în cursul oricărei campanii pentru postul de preşedinte al UE. Victor Pinciuk este fondatorul Strategiei Europene Ialta (YES), grup care militează pentru aderarea Ucrainei la UE. Stephen Byers, fost ministru britanic al Comerţului, este preşedintele organizaţiei. Tony Blair a participat la reuniunea anuală a organizaţiei anul trecut, susţinînd discursul-cheie al reuniunii.

Totodată, Oficiul britanic pentru combaterea Fraudelor Majore intensifică presiunile asupra companiei BAE Systems prin cooptarea la investigaţie a procurorului Timothy Langdale, în scopul accelerării instrumentării dosarului de corupţie. Surse judiciare afirmă că autorităţile analizează şi posibilitatea de a oferi asistenţă Departamentului american al Justiţiei pentru extinderea investigaţiei privind contractele BAE din Africa şi Europa Centrală. Se pare că Oficiul a redirecţionat resurse de la alte anchete în tentativa de soluţionare rapidă a cazului BAE, dosarul urmînd să fie trimis procurorului general pînă la sfîrşitul lunii octombrie. Cooptarea la investigaţie a procurorului Timothy Langdale sugerează că există presiuni asupra BAE pentru a accepta un acord în sensul recunoaşterii acuzaţiilor de corupţie. În 2006, SFO a abandonat ancheta în cazul contractului Al-Yamamah încheiat cu Arabia Saudită, companiile rivale de armament acuzînd Oficiul pentru Combaterea Fraudelor Masive că cedează presiunilor politice. Cu toate acestea, Oficiul a continuat anchetele în cazul contractelor BAE din Africa de Sud, Cehia, România şi Tanzania.



12