Extinderea serviciilor medicale în cadrul celei mai mari unități sanitare din județ - Spitalul Clinic Județean de Urgență ”Sf. Apostol Andrei” (SCJU) Constanța - continuă. Managerul SCJU, dr. Dănuț Căpățînă, a anunțat, ieri, că, de la anul, unitatea sanitară va avea în alcătuire și un compartiment de radiologie intervențională neurologică. Acest lucru este posibil datorită unui acord încheiat între SCJU și Academia de Științe Medicale, la inițiativa personală a ministrului Sănătății, Nicolae Bănicioiu. ”Este un proiect care demarează în România, este un program de parteneriat pe o Axă de fonduri europene, intitulat ”Dezvoltarea infrastructurii publice de cercetare - dezvoltarea celor existente și crearea de noi infrastructuri”. În cadrul documentului semnat, SCJU a fost desemnat ca partener și vom primi un angiograf. Îi mulțumesc ministrului Sănătății pentru sprijin”, a declarat managerul. Deocamdată, proiectul este în faza de implementare, adică în faza în care s-au stabilit partenerii. Urmează stabilirea echipelor de cercetători, partea de licitație și de dotare. ”Cel mai probabil, la începutul anului viitor proiectul se va concretiza. Este foarte important pentru noi acest lucru, în primul rând pentru că vom putea depăși un obstacol care ne-a fost adus ca argument de fiecare dată, și anume că ordinul de ministru privind includerea SCJU în programul național de Infarct Miocardic Acut (IMA) prevede existența a două angiografe. Noi avem doar unul. În al doilea rând, este extrem de important pentru că vom solicita ca acest angiograf să fie de tipul celor care permit și intervenții neurologice”, a explicat managerul.
TEHNIC Precizăm că, din punct de vedere tehnic, angiografele sunt de trei tipuri (mic, mijlociu și mare), diferența constând în mărimea ecranului de captare. ”Angiografele cu ecran mic se folosesc numai pentru vase ale extremităților, picioare, mâini. Dacă sunt vase blocate, se pot pune stenturi și la nivelul arterei femurale, de exemplu. Cel mijlociu, intermediar, se folosește cu preponderență pentru cord și pentru vase periferice, iar cel cu ecran mare - și pentru vase periferice, cord și în neurologie”, a adăugat dr. Căpățînă.
SPECIALIȘTI Conducerea SCJU a luat deja în calcul înființarea serviciului de radiologie intervențională neurologică, așa că a purtat discuții cu unii specialiști, perfecționați și în străinătate. ”Avem contacte și cu un medic cardiolog intervenționist din Suceava, cu unul din Iași. Sperăm să-i aducem să lucreze la SCJU”, a spus managerul. Oficialul a subliniat că semnarea acordului constituie un adevărat beneficiu pentru SCJU, mai ales că există cazuistică, astfel că pacienții județului nostru, dar și cei din județe limitrofe se vor putea adresa SCJU, deci nu vor mai fi nevoiți să bată zeci și chiar sute de kilometri pentru a-și rezolva problemele de sănătate. ”Citind acest acord, am constatat că el este finanțat și în ceea ce privește consumabilele. Este important pentru că cele pentru radiologia intervențională sunt foarte scumpe”, a spus dr. Căpățînă.
În sfârșit: SCJU, în programul național de IMA
În sfârșit, după numeroase insistențe atât din partea SCJU, cât și din partea reprezentanților Consiliului Județean Constanța, cea mai mare unitate sanitară va fi inclusă în programul național de IMA. Mai este doar un pas. Managerul SCJU, dr. Dănuț Căpățînă a anunțat că a primit garanția, din partea MS, că vom avea această recunoaștere. ”Este foarte posibil să se publice în „Monitorul Oficial“ acest lucru chiar săptămâna viitoare: SCJU va intra în programul național de IMA”, a spus dr. Căpățînă. Precizăm că în tot acest timp, cu dotările existente în cadrul compartimentului (parteneriat public-privat) de cardiologie intervențională, dar și cu ajutorul specialiștilor, inimile a numeroși constănțeni, dar nu numai, au fost salvate. Acest lucru a putut fi posibil după ce Consiliul Județean Constanța a dezvoltat, pe plan local, un program de IMA. Din cauza bugetului insuficient, nu toți pacienții au putut fi ajutați la SCJU Constanța.