Noi specii de animale protejate prin Convenția de la Bonn

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
De dragul planetei

Noi specii de animale protejate prin Convenția de la Bonn

Monden 12 Noiembrie 2014 / 00:00 593 accesări

Urșii polari, unele tipuri de gazele, balene și rechini au fost adăugați pe lista speciilor migratoare protejate de cele 120 de țări semnatare ale Convenției de la Bonn (CMS), ai căror reprezentanți au participat la o conferință internațională organizată la Quito, între 4 și 9 noiembrie. După șase zile de negocieri intense, 31 de noi specii au fost incluse pe lista pe care nu a reușit să fie trecut leul african, din cauza lipsei de informații din țările din regiune. Printre animalele care fac parte de acum din listă se numără ursul polar, cu o populație estimată între 20.000 și 25.000 de exemplare și al cărui teritoriu se micșorează din cauza dezghețului arctic, gazela cu frunte roșie, originară din Africa, precum și marea dropie, pasăre care trăiește din Europa până în China. Din lumea animalelor marine, diferite specii de rechini (rechinul-buldog sau rechinul-ciocan) au fost incluse pe lista animalelor care trebuie protejate. ”Păsările migratoare au devenit un subiect central al problemelor urgente ale epocii noastre”, a spus Bradnee Chambers, secretar al CMS, care a apreciat drept istorică reuniunea de la Quito. ”De la poluarea cu materiale plastice din oceane la efectele încălzirii climatice, trecând prin braconaj și exploatare excesivă, amenințările la adresa păsărilor migratoare ne privesc pe toți”, a adăugat ea.

Convenția de la Bonn asupra conservării speciilor migratoare din fauna sălbatică, intrată în vigoare în 1983, stipulează că țările trebuie să protejeze speciile migratoare care trăiesc pe teritoriul lor sau care le traversează spațiul. Speciile migratoare sunt amenințate îndeosebi de micșorarea habitatului, vânătoare și degradarea zonelor din care își procură hrana. Înaintea conferinței de la Quito, circa o sută de specii migratoare erau înscrise în anexa I a CMS, fiind considerate în pericol de dispariție. Viitoarea conferință a CMS se va desfășura în 2017, în Filipine.

POLUARE... CENZURATĂ Autorităţile chineze au ordonat operatorului unei cunoscute aplicaţii pentru smartphone să retragă datele furnizate de ambasada SUA cu privire la poluarea aerului în Beijing, a declarat, ieri, un purtător de cuvânt al companiei. Măsura intervine în condiţiile în care capitala chineză, unde nivelul poluării depăşeşte limitele privind riscul de sănătate, a luat măsuri drastice pentru a asigura calitatea aerului, cu ocazia summitului liderilor din Asia-Pacific (APEC), aflaţi începând de luni în Beijing. În paralel cu statisticile oficiale privind situaţia poluării în Beijing transmise de autorităţi, cifrele măsurate şi publicate de ambasada americană sunt considerate mai credibile şi, în consecinţă, sunt foarte consultate de locuitorii capitalei chineze. Aplicaţia Air Quality Index permite consultarea de pe smartphone a cifrelor oficiale şi a celor publicate de ambasadă, care pot fi comparate pe acelaşi ecran. Un reprezentant al companiei Fresh-Ideas Studio, care a dezvoltat aplicaţia, a declarat pentru AFP că autorităţile au cerut retragerea datelor oferite de reprezentanţa diplomatică americană.

Beijingul şi-a stabilit obiectivul de a reduce cu 40% nivelul poluării aerului în timpul summitului APEC. Cu toate acestea, nivelul poluării continua să fie ieri de 10 ori mai mare decât pragul maxim recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), potrivit datelor ambasadei americane disponibile pe un cont de Twitter, blocat în China. Peste 2.000 de fabrici şi-au oprit activitatea, iar circulaţia maşinilor a fost considerabil restrânsă, în timp ce mai mulţi angajaţi au primit liber în timpul summitului APEC de la Beijing.

Taguri articol


12