CUVÂNTUL DE ORDINE, REFORMĂ Liderii G20, reuniţi la Cannes, în Franţa, au convenit că cele mai mari bănci din lume ar trebui restructurate, pentru a se asigura că nu vor mai avea nevoie niciodată de pachete de salvare, a declarat cancelarul german, Angela Merkel. Se estimează că circa 29 de bănci necesită recapitalizare, inclusiv Deutsche Bank şi Commerzbank. Liderii G20 au mai convenit că FMI ar trebui să creeze o nouă facilitate de creditare, pentru a ajuta ţările care se confruntă cu crize de lichidităţi. Aşa-numita Linie de precauţie şi lichiditate a FMI ar urma să poată ajuta ţările, timp de până la şase luni. Analiştii cred că Italia, ţară solventă dar care este nevoită să plătească dobânzi din ce în ce mai mari, pentru a convinge investitorii să îi cumpere obligaţiunile, ar putea apela la acest fond. Guvernul britanic este dispus să analizeze posibilitatea de a-şi creşte contribuţia la FMI, pe fondul actualei crize financiare globale. Premierul britanic, David Cameron, a precizat, însă, că Londra nu va susţine fondul de salvare a Zonei Euro, deoarece nu a adoptat moneda unică europeană.
Criza din Zona Euro a început iniţial cu economii mai mici, precum Grecia sau Irlanda, dar există temeri că, necontrolată, ar putea afecta în timp şi economii mai mari, ca Italia şi Spania, ceea ce ar submina creşterea economică din regiune şi globală, deja fragilă. Italia, care are datorii de sute de miliarde de euro care expiră în următoarele 12 luni, se împrumută din ce în ce mai greu de pe pieţele financiare internaţionale. Dobânda pentru credite pe un an în cazul său a crescut la 5,1%, cel mai ridicat nivel de când a aderat la moneda unică şi mult mai mare decât cea pe care o plăteşte Germania (0,3%).
OBIECTIVE VIITOARE Refacerea stabilităţii economice pentru a porni pe calea creşterii va fi prioritatea preşedinţiei mexicane a G20, a anunţat preşedintele mexican, Felipe Calderon, la sfârşitul summit-ului de la Cannes, care a marcat finalul preşedinţiei franceze. Celelalte patru obiective ale preşedinţiei G20 vor fi comerţul internaţional, reglementarea financiară, siguranţa alimentară şi lupta împotriva schimbărilor climatice şi pentru o creştere sustenabilă. Rusia ar putea găzdui summit-ul G20 în 2013, a anunţat preşedintele Medvedev, aflat la Cannes. Acesta a dat asigurări că Rusia va participa la programele de susţinere financiară a ţărilor din UE, în special prin intermediul FMI.
REFERENDUM ANULAT Ministrul elen de Finanţe, Evangelos Venizelos, i-a informat oficial pe comisarul european pentru Afaceri Economice şi Monetare, Olli Rehn, pe ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schaeuble şi pe preşedintele Eurogrup, Jean-Claude Juncker, că planurile de convocare a referendumului privind pachetul de salvare oferit de UE au fost anulate oficial. O sursă guvernamentală a declarat că premierul Papandreou a încheiat un acord cu miniştrii săi, prin care îşi ia angajamentul să cedeze locul unui guvern de coaliţie, după votul de încredere din Parlament. Opoziţia elenă cere retragerea premierului şi organizarea de alegeri legislative anticipate în şase săptămâni. Şi mai mulţi parlamentari din partidului său, PASOK, i-au cerut lui Papandreou să demisioneze, după decizia de a organiza un referendum privind pachetul de salvare oferit de UE, ceea ce a generat îngrijorare pe pieţe şi a nemulţumit liderii europeni.
SUPRAVEGHERE STRICTĂ CE a anunţat că experţii ei se vor duce în Italia, săptămâna viitoare, pentru a evalua implementarea reformelor economice promise, conform unei monitorizări accelerate ce va implica şi FMI. Jose Manuel Barroso şi Herman Van Rompuy au anunţat la Summit-ul G20 că Italia a fost cea care a cerut FMI să-şi asume un rol de monitorizare mai mare. Progresele Italiei vor fi evaluate trimestrial. Totuşi, premierul Silvio Berlusconi a explicat la Cannes că Italia nu a solicitat ajutor financiar de la FMI. Mai mulţi membri importanţi ai formaţiunii lui Berlusconi, Poporul Libertăţii, par să se revolte, ameninţând majoritatea pe care Guvernul o are în Parlament. Cel puţin şase deputaţi nu vor mai vota alături de colegii lor, pentru viitoarele măsuri propuse de Berlusconi. Această manevră, într-o Cameră a Deputaţilor în care Guvernul are o majoritate fragilă, pare să semnaleze sfârşitul erei Berlusconi.